Afbeelding

Gemeenteraad stemt burgemeester Ubachs weg

NULL

Gemeenteraad stemt burgemeester Ubachs weg


Beek en Donk – De gemeenteraad van Laarbeek wees vanavond burgemeester Hans Ubachs – tijdens een extra openbare raadsvergadering - ‘met pijn in hun hart’ de deur. De onder vuur liggende wethouder Theodoor Biemans schitterde van afwezigheid. 


Amendement
Op de fractie Frans Biemans na stemden alle partijen voor het ontslag van burgemeester Ubachs. Raadslid Frans Biemans bracht een amendement in om niet te komen tot een voordracht tot ontslag van onze burgervader. Op Frans Biemans,  Rick van Bree van De Werkgroep en Hans Strijbosch van PvdA Laarbeek na, stemden alle gemeenteraadsleden niet in met dit amendement. “De straf voor de heer Ubachs is onevenredig groot en is onomkeerbaar”, concludeert Frans Biemans.

Ongeloof
Toch vinden de partijen het verschrikkelijk dat zij dit besluit over Ubachs moeten nemen. “Het is ongelooflijk dat Ubachs hier de dupe van wordt, terwijl de aanstichter van het geheel – Theodoor Biemans – mag blijven zitten in de gemeenteraad”, licht Hans Strijbosch, fractievoorzitter PvdA, het besluit van zijn partij over de rol van Ubachs toe. Applaus volgt vanuit de zaal, die goed gevuld is. “We moeten het helaas eens zijn met het besluit om Ubachs weg te sturen als burgervader. Ook al zijn anderen primair verantwoordelijk voor de onveilige werkplek en intimidatie; hij heeft niet altijd even goed gehandeld.” Later komt Strijbosch terug op zijn besluit om in te stemmen met het vertrek van Ubachs. Hij wil hier nog even over nadenken.

Vrijwel alle toelichtingen van de andere partijen beamen de woorden van de fractievoorzitter van de PvdA. Er is 1 inspreker tijdens de vergadering: Zjon van de Laar. Burger van Laarbeek en niet politiek actief. Hij spreekt de raad toe: “Een ex-wethouder mag blijkbaar liegen en raadslid blijven en een onschuldige burgemeester wordt de laan uitgestuurd. Dat is absurd.” Ook na deze woorden volgt applaus vanuit de zaal.

Afwezigheid Theodoor Biemans
Opvallend is de afwezigheid van Theodoor Biemans bij deze raadsvergadering. Waarnemend burgemeester Ronnes laat weten tien minuten voor aanvang van de vergadering een mail gehad te hebben, waarin Biemans zich afmeldt. Naar aanleiding van artikelen die deze ochtend in het Eindhovens Dagblad stonden, zegt hij zo ziek te zijn van dit alles dat speelt, dat hij besloten heeft zich af te melden. Hij ziet ook geen meerwaarde in het aanwezig zijn van deze vergadering. Dit tot grote kritiek van alle partijen. Ook Ria van der Zanden laat namens PNL weten dat zij afstand nemen van deze uitspraak van hun partijgenoot.

Zwarte dag
Diverse partijen spreken uit dat dit een zwarte dag voor Laarbeek is. Monika Slaets-Sonneveldt (ABL): “We zijn gemeenteraadslid geworden om op te komen voor de belangen van de Laarbeekse burgers. We zijn geen raadslid geworden om te veroordelen. Toch moeten we dat vandaag doen. We moeten emoties en feiten uit elkaar houden. Dit is de meest ongemakkelijke vergadering die er maar kan zijn.”

Monika benadrukt dat zij vanavond maar over 1 persoon kunnen oordelen. “Wij zijn zeer geschrokken van het rapport. De leden van PNL moeten kritisch naar zichzelf kijken, en dan met name Theodoor Biemans. Als deze partij beslist dat Biemans in de raad mag blijven zitten, kunnen wij daar niets tegen doen. Wij kunnen alleen hopen dat de partij zich een spiegel voorhoudt en tot een goede keuze komt.”

Oud-college leden
Er komen tijdens de vergadering vragen over de oud-collegeleden wethouder Joan Briels en Frans van Zeeland. Hebben zij hier niets van mee gekregen? Hoe zit dit precies? Beide heren beamen dat zij samen een goede bestuursperiode hebben gehad, waarin er zeer goede zaken tot stand zijn gekomen. Ook beamen zij dat ze van een aantal voorvallen niets wisten. “Pas in het onderzoeksrapport kwamen wij achter een paar zaken, zoals de BIBOB-procedure. Daar wisten wij niets van af”, vertelt Briels. Hij licht toe: “Ik neem het me kwalijk dat ik niet doortastender ben geweest. Ik heb niet gezien dat er soms gebruik werd gemaakt van vileine middelen. Ik heb daar niet op in kunnen spelen. Daarin ben ik teleurgesteld in mezelf.”

Secretaris
Niet alleen de rol van Ubachs en oud-wethouder Biemans wordt besproken tijdens de raadsvergadering. Diverse partijen laten horen dat de rol van gemeentesecretaris Liebrecht onder de loep genomen moet worden.

PNL
Ria van der Zanden spreekt zich uit namens Partij Nieuw Laarbeek. Zij vertrouwt namens haar partij de gemeenteraad toe dat zij zorgvuldig aan het kijken zijn naar het rapport en daar intern veel overleg over hebben. “We willen de tijd hebben om met een gedegen antwoord hierop te komen. Wij doen alles om het vertrouwen te herstellen. Dat beloven we. We kunnen niet zeggen hoe lang dit gaat duren, maar we beloven dat we hier volop mee bezig zijn en binnenkort met antwoord komen.”

Externe deskundige
Unaniem wordt besloten om een externe deskundige in te schakelen om tot een goede bestuurscultuur te komen.