Afbeelding

Het Sint Antoniusgilde Beek vierde feest

NULL

Het Sint Antoniusgilde Beek vierde feest



Beek en Donk - De zondag op of na 17 januari, feestdag van Sint Antonius-Abt, heeft het Sint Antoniusgilde ieder jaar de H. Mis voor de overleden en levende leden van het gilde. Zo ook dit jaar weer.


De kerk zat goed vol toen het gilde met celebrant Pastor Wester in haar midden de kerk binnen trok. Na afloop van de dienst zong het koor het Gemertse Gildelied van Sint Antoon. Volgend jaar hebben de gildeleden de tekst ook bij, zodat ze het dan wel uit volle borst mee kunnen zingen.

Na de viering was iedereen welkom om samen met het gilde een kopje koffie of een borreltje te komen drinken in hun gildehuis Thuis. Velen namen de uitnodiging aan. Bij Thuis wachtte nog een leuke verrassing. Meesterbakker Hans van Berkom uit Oijen, bakker van hun gildebrood en steunend lid, was ook gekomen en had een grote krentenmik meegebracht om iedereen te trakteren. Het smaakte uitstekend, en het was gezellig in het gildehuis.

Woensdag daarop vierde de Beekse Schut de eigenlijke Patroonsdag. De ochtend verliep zoals bij het gilde van ouds gewoonte is. De gildeleden kwamen om 8.00 uur samen bij de familie Verhoeven aan de Pater Becanusstraat. Van daar ging het naar keizer Huub van den Bergh. Daar vendelden Joshy Gevers, Toon Stoop en Casimir Doudart de la Gree voor het eerst deze dag. Het was zwaar, want het was voor het gevoel ontzettend koud.

Verder ging het gilde, aangevuld met de keizer, naar het koningspaar Piet en Diny Swinkels. Ook daar werd gevendeld en het gilde werd op de koffietafel verzocht. Het smaakte goed, en ook belangrijk: het was er lekker warm. Opgewarmd verder, nu naar verzorgingshuis De Regt. Daar werd een viering gehouden waarin gildepastor Jan Engels voorging. Ook werd daar koffie gedronken, gezellig gebuurt met de aanwezigen en ook gevendeld. Het is mooi dat deze traditie, die kort na de oorlog al bestond, nog steeds stand houdt.

Hierna volgde het bezoek aan het gemeentehuis. Burgemeester Ronnes, de wethouders Tonny Meulensteen en Frans van Zeeland namen de vendelgroet aan het wereldlijk gezag af, waarna in de raadszaal met de burgemeester en de wethouders nog wat aangelegenheden besproken werden en een toost uitgebracht werd op het heil van de gemeente en de schut.

De vijfde en laatste vendelgroet was voor de kastelein van het gildehuis Thuis. Na de broodjes ging het gilde op excursie naar het EDAH-museum in Helmond. Leuk, ook omdat veel van het ten toon gestelde zo herkenbaar voor de oudere leden van de schut. Hierna stond in het Gildehuis de gildemaaltijd klaar, eenvoudig maar lekker. De kastelein en zijn personeel hadden weer goed gezorgd. De avond werd op een feestelijke wijze voortgezet, met een optreden van De Orgelman (Harrie Smits uit Mierlo). Hij had zijn orgeltje meegebracht en een stapel liedboeken, zodat men zijn liedjes, smartlappen en zeemansliedjes, goed mee konden zingen. Tegen middernacht was het feest gedaan en gingen de laatste tevreden naar huis. Het is een mooie dag geweest.

?Foto: Sint Antonius Gilde Beek