Succesvol seminar

NULL

Succesvol seminar ‘Toekomst kerkgebouwen in de Peel’



Helmond - Het seminar ‘Toekomst kerkgebouwen in de Peel’ werd gehouden op 30 januari door het Peelnetwerk. De Initiatief Stuurgroep Herbestemming Leonarduskerk maakte ook deel uit van de organisatie. Er was veel belangstelling: ruim honderd mensen waren in de Leonarduskerk in Helmond, hét perfecte decor voor deze interessante ochtend. Deze kerk is in 2007 herbestemd tot gezondheidscentrum en daarmee een mooi voorbeeld van herbestemming.


Doel van het seminar was om partijen bij elkaar te brengen, de krachten te bundelen en samen na te denken over de toekomst van kerkgebouwen in de Peel. Vorige week kon men al in de MooiLaarbeekKrant lezen over de herbestemming voor de Leonarduskerk op Donk. Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, van de leerstoel Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, hield een interessante inleiding. Volgens hem is het een uitdaging om niet alleen kerkgebouwen overeind te houden, maar ook aan een jongere generatie door te geven wat de bezieling was van deze plekken. Ook bracht hij in ervoor te zorgen dat de nieuwe functies van de kerk in het verlengde liggen van het gedachtengoed van de oorspronkelijke functie.

Er vond een levendige discussie plaats over de dilemma’s waar parochiebesturen, dorpsraden en gemeenten tegen aan lopen. Zo werd aangegeven dat het wenselijk is de tijd te hebben het herbestemmen van kerken gefaseerd uit te voeren. Het is van belang geen overhaaste beslissingen te nemen. Hierbij werd wel de kanttekening geplaatst dat je moet zorgen dat dit niet leidt tot verloedering van de leegstaande kerk. Ondernemers vertelden over hun ervaringen met het herbestemmen van kerken. Zo gaf Stephan Van de Ven, directeur van Bouwbedrijf van de Ven, het advies om een top tien op te stellen van kerken met de hoogste maatschappelijke waarden in de Peel. Deze lijst kan in ieder geval leiden tot bewustwording en discussie.

De aanwezigen gingen in groepen uiteen om met elkaar te praten over de situatie van kerken en de mogelijke oplossingen in de toekomst. Centraal stond de vraag hoe ze er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat vrijkomende kerkgebouwen weer een waardevolle functie krijgen voor gebruikers en hun omgeving. Een van de uitkomsten was dat het belangrijks is dat ook de jongere generatie zich betrokken voelt bij de kerk, oftewel dat ze zich de kerk toe-eigenen.

Er was veel kennis, ervaring en enthousiasme aanwezig in de zaal. Belangrijk is om de krachten te bundelen in De Peel de komende tijd. Vandaar dat het Peelnetwerk een community wil opbouwen. Een onderdeel van deze community is de LinkedIn groep ‘Kerken in de Peel’: http://linkd.in/1HbJfdl. Een digitaal platform voor iedereen die hulp, tips of ideeën over het herbestemmen van kerken in de Peel aanbiedt of juist vraagt om deze informatie. Ook is het een platform om mensen met elkaar (en elkaars netwerk) in contact te brengen. Het is wel aan de aanwezigen zélf om deze community te bouwen.

Op de website van het Peelnetwerk vindt u meer informatie over het project ‘Toekomst kerkgebouwen in de Peel’, met daarin ook een film met goede voorbeelden van herbestemmingen van een aantal kerken in de Peel, en een link naar de community ‘Kerken in de Peel’ op LinkedIn: www.peelnetwerk.nl/projecten/toekomst-kerkgebouwen-26

Het seminar werd georganiseerd door het Peelnetwerk in samenwerking met de VKKNB, de provinciale werkgroep vrijkomende kerkgebouwen, SAS, InitiatiefStuurgroep Herbestemming Leonarduskerk, Groeps Care bv, wijkraad Heusden, gemeente Laarbeek en de provincie Noord-Brabant.