Afbeelding

Lezing Sint Elisabethvloed bij Aarlese heemkundekring

NULL

Lezing Sint Elisabethvloed bij Aarlese heemkundekring



Aarle-Rixtel - In zaal van Bracht te Aarle-Rixtel wordt maandag 9 februari om 20.00 uur een lezing gegeven door dhr. Johan Hendriks met als titel: De St. Elisabethvloed. 17 november was in de middeleeuwen de naamdag van de heilige Elisabeth van Hongarije. In het jaar 1421 begon op die dag een reusachtige zuidwesterstorm en omdat het ook nog springtij was braken enkele dijken in het westen van Nederland door.


Sindsdien kent men deze ramp onder de naam Sint Elisabethsvloed. Er is al veel over geschreven, over hoe de ‘Groote of Zuidhollandse Waard’ er vóór 1421 uitzag en hoe de aanwassen en bedijkingen uiteindelijk hebben gezorgd voor het ontstaan van het nieuwe land in het westen en het oosten. Er ontstond een nieuw centraal gelegen natuurgebied dat men nu kent als de Biesbosch. In de loop der eeuwen is er heel wat gesold met de feitelijke omstandigheden. Zo zou er sprake van één grote vloedgolf, die in één nacht maar liefst 72 kerkdorpen zou hebben laten verdrinken, waarbij slechts de torenspitsen boven water uitstaken en er tot wel 100.000 doden te betreuren waren. Geen wonder dat deze vloed onlangs nog werd gerekend tot één van de ‘beslissende momenten uit de Nederlandse geschiedenis’. Intussen is dat beeld al wel bijgesteld, maar nog niemand heeft zich afgevraagd wat er daadwerkelijk gebeurde in die bewuste nacht.

Aan de hand van tien archeologische onderzoeken op het Eiland van Dordrecht en in het Land van Heusden en Altena wordt getracht juist op die vraag een antwoord te formuleren. Op sommige plaatsen worden de resultaten daarvan vergeleken met bekende, min of meer eigentijdse, bronnen. Dan blijkt de situatie toch een tikkeltje anders te zijn als het gaat over 1421. De dijkdoorbraak bij Wilnis in de zomer van 2003, waarbij na een hete en droge periode een veendijk instortte, was er de reden van om ook eens naar de Sint Elisabethsvloed van 1424 te kijken. Plotseling viel een groot aantal puzzelstukjes samen.

De conclusie is dat de vloed van 1421 de aanzet heeft gegeven, maar die van 1424 de meest beslissende moet zijn geweest. Hoe dat in elkaar zit wordt op deze avond uit de doeken gedaan. De lezing is voor leden gratis. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.

Foto: Afbeelding van de Sint Elisabethvloed