Afbeelding

Open brief van Hans Ubachs aan de inwoners van Laarbeek

NULL

Open brief van Hans Ubachs aan de inwoners van Laarbeek


Dit is een open brief van (burgemeester) Hans Ubachs aan de inwoners van Laarbeek. Deze brief staat deze week in De MooiLaarbeekKrant als lezerspodium.

Vier jaar en achtendertig dagen mocht ik de trotse burgemeester zijn van Laarbeek. Met ingang van 1 maart 2015 is hieraan een einde gekomen. Het was niet mijn intentie om al zo snel het burgemeesterschap in Laarbeek te moeten beëindigen toen ik op vrijdag 21 januari 2011 werd geïnstalleerd. Wat rest zijn de mooie herinneringen aan de mensen en de gebeurtenissen in deze bijzondere gemeente. Maar voordat ik hieraan toe ben zal ik moeten loslaten, de pijn van het abrupte afscheid zal moeten verdwijnen, maar vooral de teleurstelling die ik heb opgelopen in politici die ik vertrouwd heb, zal een plek moeten krijgen.

Na mijn aantreden in 2011 ben ik snel in de gemeente komen wonen. Ik wilde snel deel uit maken van de dorpse gemeenschappen van Laarbeek. Na een introductie van iedere kern door de daar actieve dorpsraden leek een mooie start en toekomst niets in de weg te staan. Ik werd gaandeweg echter met zaken geconfronteerd die ik als mens, maar zeker als burgemeester, niet wilde en kon negeren. Dat het bespreken en aanpakken van deze zaken het begin waren van de latere problemen kon ik niet bevroeden.

Ik had mij natuurlijk veel commotie en negatieve publiciteit kunnen besparen door in juni 2014 - bij de eerste signalen dat men van mij af wilde als burgemeester - op te stappen. In de media werd hierover dan ook veelvuldig gespeculeerd. Er waren echter omstandigheden die mij enorm dwars zaten. Alles had zich afgespeeld achter gesloten deuren. Aan een verhaal zijn altijd twee kanten en ik had mijn versie nog nooit in de openbaarheid kunnen vertellen. Daarnaast zit weglopen en wegkijken niet zo in mijn karakter. Het vervolg hierop is u allen bekend.

Het is gelukkig zo dat de negatieve ervaringen die je oploopt het eerst uit je gedachten verdwijnen. Wat dan overblijft zijn de mooie en warme herinneringen aan de bijzondere mensen en verenigingen in Laarbeek. Een aantal hoogtepunten wil ik u noemen, zonder hierin uitputtend te willen zijn.

• Het grote gildefeest in Aarle-Rixtel in 2011.
• De kennismaking met de Brabantse carnaval en het meelopen in de optochten.
• Het dauwtrappen met de drie Laarbeekse harmonieën en natuurlijk hun optreden voor de Koning in Den Bosch.
• De concoursen van de harmonieën van Beek en Donk en Lieshout.
• Het opspelden van de vele Koninklijke Onderscheidingen bij zovele bijzondere mensen in de Laarbeekse dorpen.
• De opening van het Openluchttheater in Mariahout.

Dit was het echte Laarbeek. Vier dorpen die elk hun eigenheid hebben, maar ook een sterke overeenkomst: de wil om dingen samen met elkaar te doen. Hierdoor is Laarbeek wat het is: vier sterke gemeenschappen, die samen een sterke gemeente vormen.

Ik wil u, de inwoners, bedanken voor de mooie en warme herinneringen en momenten en voor de vele steunbetuigingen die ik heb mogen ontvangen. Deze zullen bewaard blijven in mijn gedachten.

Daar ik in Aarle-Rixtel woonachtig ben, zullen wij elkaar zeker nog eens ontmoeten.

Hans Ubachs