Luistert u wel genoeg naar uzelf?

NULL

Luistert u wel genoeg naar uzelf?
Luister ook eens naar een ander!


Lieshout - Ben Rooijakkers, van Contactgroep Laarbeek, houdt op dinsdag 21 juli, de maandelijkse bijeenkomst voor mensen met stress, overspannenheid, burn-out of andere spanningsgerelateerde ongemakken. De bijeenkomst is in het Fransiscushof, op het adres Fransiscushof 17, te Lieshout en duurt van 20.00 – 22.00 uur. Deelname is vrij en gratis.

Luisteren naar uzelf?
Als u zich gespannen, afgemat, uitgeblust of anderszins niet lekker voelt, moet u zichzelf echt serieus gaan nemen. Lichamelijke en/of geestelijke gezondheid is tenslotte voor elk mens van groot belang. Bijna iedereen heeft wel eens last van psychische overbelasting. Dat hoort nou eenmaal bij het leven wordt gezegd. Vaak zijn het ingrijpende gebeurtenissen die de aanleiding vormen. Denk aan echtscheiding; verliezen van je baan; de dood van een familielid of goede vriend; plotseling verlies van een maatschappelijke functie en/of maatschappelijke status. Men kan zich daardoor erg onzeker, somber, angstig, neerslachtig, hulpeloos, eenzaam en/of lusteloos gaan voelen. Hoe je lichaam en geest op zulke situaties reageren is voor elk mens verschillend. Aard en ernst van de klachten verschillen dus ook per persoon. Psychische problemen zijn vaak onherkenbaar, verschuilen zich graag achter lichamelijke klachten als hoofdpijn, vage/lage rugklachten, buikpijn, langdurige slapeloosheid en oplopend gebruik van medicatie en/of alcohol. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar in hevige mate. Zo veroorzaaqkt pijn spanning en somberheid terwijl in tegenovergestelde richting verdriet of zorgen leiden tot vermoeidheid en uitputting. Luister naar je lichaam en blijf niet te lang rondlopen met je problemen. Neem gas terug, haal de druk van de ketel en vraag hulp bij uw huisarts of een andere professionele hulpverlener. Vooraf aan, naast of aanvullend op de professionele hulpverlening kunt u zichzelf extra verwennen door te praten met echte vrienden, familieleden en zeker met lotgenoten. Praten helpt.

Praten met lotgenoten helpt zeker
Veel mensen in de hiervoor geschetste situatie durven er niet voor uit te komen dat ze een ontzettende behoefte hebben aan een gesprek met iemand die ze begrijpt en/of met dezelfde gevoelens zit of heeft gezeten. Het lijkt zo eenvoudig, maar je eigen problemen op een rijtje zetten, delen en bespreekbaar maken met anderen dan je professionele hulpverlener is toch vaak een hele stap. Het is van groot belang voor jezelf dat je die stap wel zet en dat de drempel daarvoor laag, uitnodigend en vertrouwd is. Lotgenotencontact maakt het mogelijk op anonieme en ontspannen wijze te praten met mensen die geen uitleg nodig hebben en aan wie je niet steeds verantwoording af hoeft te leggen over wat je gevoelsmatig bezig houdt. Luisteren naar lotgenoten kan opluchten en verhelderend werken, maar praten met lotgenoten helpt je zeker in je herstelproces naar acceptatie en een waardige toekomst.
Contact
Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij, helpt je ook echt te herstellen; makkelijker om te gaan met de situatie waarin je leeft; en het zonder schaamte weer genieten van het leven. Wil je meer informatie of vooraf contact dan kan dat via: Ben Rooijakkers, Tel. 06 51915657 of mail ben@zelfhulpverbindt.nl.