Afbeelding

Nieuw sportevenement zet aan tot bewegen

NULL

Nieuw sportevenement zet aan tot bewegen


Laarbeek - Afgelopen weekend vond de eerste editie van ‘Laarbeek Sportief.’ plaats; een kennismakingsdag met allerlei vormen van sport bedoeld voor jong en oud in Laarbeek. Ruim 30 sportverenigingen en organisaties presenteerden zich per dorp in en rondom de sporthallen De Dreef, D’n Ekker en De Klumper. De MooiLaarbeekKrant trok een sprintje door sportend Laarbeek.


Sportief ondersteunend

John van de Kimmenade, jongerenwerker en sportcoach bij ViERBINDEN, ontvangt ons gastvrij in de goedgevulde sportkantine van sporthal D’n Ekker in Beek en Donk. Het is een hele toer om hem even te spreken want John heeft het druk. “Het loopt goed, het is druk en mensen hebben het naar hun zin”, vertelt hij. “Vanmorgen tijdens de opstart was het rustig en ik was er even bang voor dat dat zo zou blijven.” Het tegendeel is echter waar: in de zaal vinden vier presentaties van verschillende sportverenigingen tegelijk plaats en aan toeschouwers op de tribunes is absoluut geen gebrek. John ondersteunt ‘Laarbeek Sportief.’ samen met buurtsportcoach Ilse van Ham van de gemeente Laarbeek. Ook Ilse schuift even aan. “Vanuit de gemeente is er veel aandacht voor sportstimulering”, vertelt ze. “Mijn missie is meer mensen te laten bewegen en/of mensen méér te laten bewegen.” Ilse heeft een verbindende rol als buurtsportcoach. Haar taak is zoveel mogelijk partijen te laten samenwerken op het gebied van sport en bewegen. “Mensen over de drempel krijgen om te gaan sporten, ook daar is winst te behalen”, aldus Ilse.

De organisatie
De initiatiefnemers van deze kennismakingsdag zijn Jan Vereijken van turnvereniging De Ringen/De Brug, Oskar Martens van BC De Ganzeveer uit Aarle-Rixtel en Ton Slaets van BC Mixed uit Beek en Donk. Ook Ton legt de microfoon - waarmee hij telkens de nieuwe presentaties aankondigt - even opzij om aan te schuiven. “Aan het begin van het schooljaar zijn veel kinderen nog zoekende naar een sport- of bewegingsvorm die bij ze past”, vertelt Ton. ”Vaak wordt gewacht met het aanmelden bij een sportvereniging totdat het zwemdiploma is behaald. Door middel van een kennismakingsdag zoals vandaag laten we op een laagdrempelige en uitnodigende wijze zien wat er per kern eigenlijk allemaal te doen is, want dat is vaak veel meer dan wat men verwacht.” John en Ilse namen de communicatie van dit evenement voor hun rekening, Jan, Oskar en Ton de organisatie van de sportinstuif. “Een vruchtbare samenwerking”, besluiten ze eensgezind. 

Marathon door Laarbeek
Dat ‘Laarbeek Sportief.’ zich niet alleen richt op jonge deelnemers, bewijst de presentatie van de 55+ Gym. Eén van de deelnemers roept na afloop – met de handdoek om de nek geslagen - alle opa’s en oma’s op zich aan te melden want ‘behalve bewegen is de gym ook een fijne manier om in contact te komen en zijn met anderen’. In De Klumper in Lieshout ontmoet De MooiLaarbeekKrant mede-initiatiefnemer Jan Vereijken van turnvereniging De Brug/De Ringen. Jan is tevreden over de opkomst. “Als je bedenkt dat het ook nog Lieshout kermis is vandaag, dan mogen we echt niet mopperen. Er zijn veel (hoofdzakelijk) kleine kinderen een sprongetje komen wagen hier.” Ook ‘buurvrouw’ Ria Donkers van BC Lieshout is tevreden over de opkomst. “Ken je onze kennismakingsactie al?”, vraagt ze lachend, “voor €2,50 mag je tot aan de herfstvakantie gratis komen spelen en wij zorgen voor een racket.”

Bijna bij de finish, ontmoet De MooiLaarbeekKrant initiatiefnemer Oskar Martens van BC De Ganzeveer in De Dreef in Aarle-Rixtel. “Wij hebben zowel juniorleden als seniorleden gevraagd zich hier te presenteren vandaag. Dat laat direct zien dat badminton door jong én oud gespeeld wordt.” Oskar is tevreden over de opkomst, “maar ik vind het jammer dat niet alle clubs zich hier vandaag hebben laten zien.” Won Yu Hapkido presenteerde zich wel in Aarle-Rixtel. Ernst-Casimir Erntsen, eigenaar van Won Yu, kijkt terug op een sportieve middag maar vond de opkomst ook ‘vrij rustig’. De jeu de boulesballen worden buiten bij De Dreef opgeruimd, ook deze club heeft zich in de buitenlucht kunnen presenteren aan sportlievend Laarbeek.

De finish
De eerste editie van ‘Laarbeek Sportief.’ is een feit. Als het aan de organisatoren ligt, is een nieuw jaarlijks terugkerend evenement in Laarbeek geboren. De MooiLaarbeekKrant is in elk geval stukken wijzer geworden over de vele takken van sport die in Laarbeek te vinden zijn en keert huiswaarts voor de 'cooling down' ...