Afbeelding

Het G-voetbaltijdperk stopt in Laarbeek: ‘Hele moeilijke beslissing’

Sport Sport

Beek en Donk - Het moest een 20-jarig jubileum worden voor het voetbal voor mensen met een beperking in Laarbeek. Die mijlpaal komt er echter niet. Het G-voetbal stopt vanwege een ledentekort in het nieuwe voetbalseizoen. 

Vanaf het begin in 2003 is Sandra van de Weijer commissielid geweest binnen het Laarbeekse G-voetbal. Het nieuws slaat bij haar in als een bom. “Het is een hele moeilijke beslissing geweest om de knoop uiteindelijk door te hakken.” Dat een aantal spelers stopt is niet te voorkomen. “Voor een elftal heb je minimaal twaalf spelers nodig om zeker te zijn van een goed vooruitzicht. Jammer genoeg verlaat een viertal spelers het team vanaf komend seizoen, waardoor onze groep te klein wordt”, vertelt Herman Konter, die zelf zeventien jaar G-voetbal speelde en af en toe nog eens invalt. 

Gelijkheid
De G in G-voetbal staat niet meer voor gehandicapten, als het aan Konter ligt. “Iedereen is op het veld en daarbuiten gelijk en dat is het allerbelangrijkste aan de sport. Natuurlijk zijn er niveauverschillen tussen bepaalde spelers, maar dat vangt een team goed op.” Van de Weijer voegt daarover iets toe. “De sport is ontzettend divers: iedereen heeft zijn eigen rol binnen het team en die invulling is eigenlijk hetzelfde als het ‘reguliere’ voetbal. Wij noemen de spelers daarom ook niet meer gehandicapt, maar gebruiken eerder de term voetballers met een beperking.” Ook dit belangrijk stukje gaan de organisatoren dus missen van deze voetbalafdeling. 

Weg uit Laarbeek
Het Daan van Sleuwentoernooi, dat voor de vijftiende en laatste keer werd gehouden op 11 juni, is direct het afscheid van het Laarbeekse G-voetbal. De overige spelers kunnen niet doorgaan op recreatieve wijze. Voor voorzitter Erwin Gramser voelt het als een stukje geschiedenis dat verloren gaat. “Het is een enorme aderlating voor de club. Helaas is er te weinig animo om het door te laten gaan, want je hebt niks aan vrijwilligers als er onvoldoende spelers zijn.” 

Wat de overige spelers gaan doen, is nog niet voor iedereen bekend. Sommigen zouden kunnen kiezen om te gaan spelen in Helmond of Gemert. Konter twijfelt er overigens niet aan om in Beek en Donk te blijven. “Vanaf volgend seizoen zet ik me actief in als vrijwilliger van Sparta ’25. Ik wil bezig blijven, dat is voor mij het allerbelangrijkste.”

Gramser, Van de Weijer en Konter hopen dat het G-voetbal binnen de kortste tijd weer terugkeert in Laarbeek. “Het spelplezier verdwijnt van het Laarbeekse veld en dat gaan we erg missen. Ik verwacht niet dat het snel terugkomt, maar de hoop blijft er natuurlijk. Er zijn spelers die in ieder geval weer zullen meedoen zodra de sport zijn comeback maakt”, vertelt Van de Weijer.