Afbeelding

Roparun 2022 trekt door drukke Aarlese Dorpsstraat

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Net als afgelopen oktober trokken hardlopers, fietsers en bussen door de Dorpsstraat tijdens de Roparun. Tientallen toeschouwers juichten voor deelnemers uit heel Nederland. Daarnaast was er een dorpsontbijt geregeld, zodat aanwezigen gezamenlijk konden eten.

De Roparun 2022 bestond uit twee routes: de noordelijke en de zuidelijke route, verspreid over verschillende Nederlandse gebieden. Het zuidelijke parcours, waar Aarle-Rixtel en Lieshout onderdeel van waren, kende 135 teams die meededen. Die loopgroepen startten op het vliegveld van Enschede en eindigden uiteindelijk in Rotterdam. 

Compleet nieuwe plek
Sommige teams zijn helemaal niet bekend met Laarbeek. “Het is een wereld van verschil met de eerdere route door onder andere Parijs en delen van België”, zeggen sporters van teams uit respectievelijk Hoeksche Waard en Numansdorp. De volledige Nederlandse route is anders dan de internationale afstand, onder andere vanwege de sfeer langs de weg. “In België kwamen we amper mensen tegen. Gelukkig was dat bij de start vanuit Enschede helemaal anders. Toen stonden er al genoeg toeschouwers om ons aan te moedigen. Hopelijk krijgen we straks een groots onthaal in een centrum van een dorp”, aldus leden van het team uit Numansdorp, niet wetende wat hen straks te wachten staat in Aarle-Rixtel. 

Alles loopt goed
Jan Dekkers, één van de prominente organisatoren van het dorpsontbijt, oogt tevreden: “Het is lekker druk en het weer zit voor alsnog mee. Het is los.” In samenwerking met Kantine van Jantine is er voor de nieuwsgierigen genoeg om te kiezen qua eten en drank. “Het effect van zo’n ontbijt is dat er veel mensen op af komen. Bij de vorige editie kwamen de sporters pas ’s avonds binnen. Het weer was toen een stuk slechter, maar de sfeer was wel aangenaam, hoewel die sfeerelementen ’s ochtends een stuk anders zijn.” Dekkers, die zelf dertien jaar meedeed aan de Roparun, weet hoe belangrijk het is als een sporter aangemoedigd wordt. “Je waardeert het enorm als je gesteund wordt, want het is ontzettend leuk om mee te maken. Daarom houden we dat in Aarle-Rixtel.” Hoe moeilijk het ook is, Dekkers krijgt de neiging om zijn hardloopschoenen weer aan te doen als hij het enthousiaste van de sporters en de toeschouwers ziet. “Vanwege mijn leeftijd doe ik niet meer mee aan de Roparun, dus heb ik een stapje teruggedaan. In Laarbeek zijn zeker genoeg enthousiaste sporters om mijn plekje op de weg over te nemen.”

Over de ‘finish’
Rond 11.00 uur komt team 56, oftewel Runnersteam Laarbeek door de Dorpsstraat gelopen. Het publiek juicht nóg uitbundiger en de Laarbeekse hardlopers maken er een soort feestje van. Hun polonaise duurt even voort en voor die huidige lopers zit het parcours erop. Zij worden vervangen door andere teamgenoten, die na een lange nachtrust aan de beurt zijn om uiteindelijk te finishen in Rotterdam. 

Als niet-Laarbeekse runner vergeet je overigens niet waar je bent geweest. Dekkers: “Ieder team krijgt een tasje met typisch Laarbeekse spullen. De organisatie wil de sporters iets tastbaars meegeven waarbij zij later kunnen terugkijken waar ze geweest zijn. Daar is dus bewust over nagedacht.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding