Afbeelding
Foto: Martien van de Vossenberg

Theatergroep Mariahout toont lef met eigentijdse Hamlet

Activiteiten & Evenementen

Mariahout - Hamlet. Een eeuwenoud beroemd stuk geschreven door William Shakespeare, bewerkt door Don Duyns voor het Rotterdam Theater met de muziek van de Britse popgroep Queen met liedteksten van Alex Klaassen. Theatergroep Mariahout legde na twee jaar afwezigheid de lat hoog en zette onder regie van Eva Stam met hulp van zangcoach Stein van de Ven een wonderschone, kleurrijke en humoristische productie neer.

“Wie wil er op mijn surfplank?”, zingen vrolijke pubers aan het hof van de Deense koning Hamlet. Voordeel van spelen in een openluchttheater is dat je ruimte hebt. In amper een week tijd hebben vrijwilligers van de theatergroep het hele theater omgebouwd. Raar maar waar; op de eerste drie rijen van de tribune wordt gezwommen en gesurft. In combinatie met een prachtige lichtshow en een indrukwekkend decor is het geheel een prachtig plaatje.

Wraaktragedie?
Hamlet wordt alom gezien als een wraaktragedie, waarin op het einde iedereen het loodje legt. Met vaart, humor en een vleugje zelfspot maakt de theatergroep er een luchtige familievoorstelling van. Jonge prins Hamlet verliest zijn vader en ziet zijn moeder Gertrude met oom Claudius trouwen. Zijn vriendschappen worden op de proef gesteld. Wie kan hij vertrouwen en wie niet? Daan van de Donk (Prins Hamlet) speelt vlot en ook Antoon van der Burgt zet een geloofwaardige Gertrude neer. Niet overdreven, maar zoals een acteur uit Shakespeares tijd deed toen vrouwen geen toneel mochten spelen. Kees van Roosmalen draait als Claudius, de slechterik in het stuk, gaande het stuk steeds verder de duimschroeven aan. Hij doet dit geraffineerd. Jet Bouwmans neemt als raadsvrouwe Polonia woorden in de mond die ze in het dagelijks leven niet zou uitspreken en laat Erna Claassens nu veel weghebben van Angela Merkel. Teksten en scènes geschreven voor het Rotterdam Theater passen Theatergroep Mariahout goed.

Gevarieerd stuk
Regisseur Eva Stam zorgt dat het publiek een veelzijdige voorstelling te zien krijgt met acteurs die er 100 procent voor gaan. Van headbangend skelet tot jonglerende nar, iedereen staat aan. Dat slaat over op het enthousiaste publiek. “Wat een gaaf toneelspel en theater! We hadden nog nooit van Mariahout gehoord”, zeggen medewerkers van Atos uit Eindhoven, die toevallig vanwege een bedrijfsuitje kaartjes kregen. “Wat krijgen onze collega’s spijt dat ze hier niet bij waren!” Met hulp van zangcoach Stein van de Ven zijn de onervaren zangers in staat om te ontroeren. Zo krijgt ‘Who wants to live forever’ een spontaan applaus en wagen acteurs zich aan een meerstemmig ‘Bohemian Rhapsody’. Op 18, 22 en 25 september is Hamlet nog te bewonderen in Openluchttheater Mariahout en krijg je antwoord op de vraag of op het einde echt iedereen dood gaat. www.toneelverenigingmariahout.nl