Afbeelding
Foto: Monique Raaijmakers

Sfeervol optreden van Korale op kasteel Croy

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - In de sfeervolle ambiance van kasteel Croy gaf het koor Korale een tweetal ‘(t)huiskamer-concerten’. In verband met de beperkte capaciteit van de zaal werd tweemaal een programma van drie kwartier gezongen voor een publiek, dat zich van tevoren had moeten opgeven.

Het koor Korale bestaat sinds 2011 in een nieuwe samenstelling, nadat het ‘Kleinkoor Korale’ uit Aarle-Rixtel in 2011 samenging met het ensemble Kalliope uit Beek en Donk. Voluit heet het koor daarom: Korale, ensemble voor vocale muziek. Het koor zingt voornamelijk à capella en staat sinds september 2022 onder leiding van de vroegere dirigent van Kalliope, Giel Jacobs uit Beek en Donk. Maar als herinnering aan de goede banden, die er zijn met de oud-dirigent Hans van Zeeland, had het koor voor zondag een arrangement van Hans op het programma gezet. The Sally Gardens is door Hans opgedragen aan Ietje Jacobs, sopraan bij het koor en zus van de huidige dirigent. Zij overleed enkele jaren geleden tijdens een vakantie.

Croy
Voor kasteel Croy als locatie is gekozen om een klein concert te geven in een akoestisch welhaast perfecte zaal. Natuurlijk is het zo, dat publiek ervoor zorgt dat het geluidbeeld verandert, maar al tijdens de repetities werd geconstateerd, dat de omgeving uitstekend aansloot bij de koorklank van Korale. Het aantal mensen dat de concertjes kon bijwonen was zoals gezegd beperkt. Er werden door die toeschouwers na afloop alleen lovende woorden gesproken, zowel over de geboden zang als ook over de gelegenheid het kasteel een keer op een informele manier te bezoeken. Aan het gratis concert was wel een vrijwillige gift verbonden, die voor een groot deel ten goede kwam aan het onderhoud van het kasteel.

Programma
Het programma werd gepresenteerd als een wereldreis. Via Israël, (Zuid-)Afrika, Zweden en Zuid-Europa, kwam het publiek tenslotte terecht in Engeland. Door presentator Jan de Wit werd dit land aangeduid als het summum van de koormuziek. Het koor presenteerde zich prima en het was vooral voor de nieuwe dirigent een opsteker om zó aan de nieuwe job te beginnen. De oudste bezoeker was ongetwijfeld Miep Swinkels (bijna 95) uit Beek en Donk, die in haar nopjes was met het gebodene. Iedereen was het erover eens, dat de combinatie van de uitgevoerde muziek en de entourage er één uit duizenden was.

Als zingen u leuk lijkt en het zingen bij een gezellige groep aantrekkelijk: Er is in het koor nog plaats voor één of twee tenoren en bassen.

Afbeelding