Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Geslaagd DorpsDiner Beek en Donk: ‘Iedereen staat open voor een mooi gesprek’

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Wie afgelopen zaterdagavond in Beek en Donk was zag verschillende fietsers met een blauw vlaggetje. Stuk voor stuk deelnemers van het DorpsDiner, dat voor de tweede keer georganiseerd werd. Een succesformule, want met 260 deelnemers was het opnieuw uitverkocht.

Het concept is simpel; als eter word je ingedeeld op drie voor jou nog onbekende kooklocaties. De kookduo’s bereiden en serveren op hun beurt een driegangendiner bij hen thuis voor vier dorpsgenoten. Na iedere gang gaan de eters op de fiets naar het volgende adres, waar ze weer andere tafelgenoten treffen en ze de tijd kunnen nemen om te genieten van het lekkers dat de thuiskoks serveren. Voor zowel de kookduo’s als voor de eetduo’s die ‘uiteten’ gaan, blijft het zo tot het laatste moment een verrassing wie zij gaan ontmoeten tijdens het voor-, hoofd-, en nagerecht.

Verbinding binnen het dorp
“Het was opnieuw een ontzettend succesvolle editie”, vertelt een zeer tevreden Antoon van Schaijk namens de organisatie. “Na de evaluatie van de vorige editie hebben we in deze editie wat dingen geoptimaliseerd. Een voorbeeld is dat deelnemers zich strak aan het tijdsschema moeten houden, want anders komen de kookduo’s in de problemen. Gelukkig is alles vlekkeloos verlopen en hebben we alleen maar leuke reacties gekregen van de deelnemers. Dat geeft een enorme voldoening. We willen verbinding binnen het dorp en dat is denk ik wel erg goed gelukt. Ook nieuwe dorpsbewoners worden in ons midden opgenomen. Zo waren er ook een aantal Oekraïners die aanschoven bij verschillende gasten. We zijn allemaal mensen en hebben elkaar keihard nodig. De kers op de taart was dan ook dat iedereen op de afterparty nog bleef hangen.”

Mooie gesprekken
Susanne Goossens was, samen met haar man, een van de eetduo’s en heeft optimaal genoten. “Ik vond het erg leuk om met zowel bekende als onbekende mensen in contact te komen. Het eerste adres was een adres waar we vaak langsrijden, maar de mensen zelf niet kenden. Het is dan mooi dat je leuke verhalen deelt met mensen die je eigenlijk niet kent. Iedereen doet mee om andere mensen te ontmoeten en staat dan ook open voor een mooi gesprek. Daarbij is het fantastisch dat je zomaar ergens aan een mooi gedekte tafel mag aanschuiven en allemaal lekker eten krijgt. Ook de avondafsluiting bij Café Thuis was erg gezellig. Het is fijn om daar met iedereen nog wat koffie en thee met wat lekkers te drinken om de mooie ervaringen te delen. Dit was nu de tweede keer dat we ergens gegeten hebben, maar ik denk dat we volgende keer wel iets willen koken. Het gaat niet om de culinaire hoogstandjes, maar om het ontmoeten. We hebben een hele fijne avond gehad en het staat alweer in de agenda voor volgend jaar!”

Recepten uitwisselen
Ook voor Marianke Hobé, die dit jaar samen met haar zusje Karlijn een kookduo was, is het voor herhaling vatbaar. “Het was echt heel erg leuk. Overdag hadden we het een en ander voorbereid, maar we hebben het gelukkig rustig aan kunnen doen. Mijn zusje is vegetarisch en we maakten dus ook vegetarisch eten. Dat werd goed ontvangen door de gasten. Bij het voor- en hoofdgerecht zaten we met bekenden en bij het nagerecht waren het vier totaal onbekenden. Uiteindelijk zijn zij nog het langst blijven hangen en hebben we zelfs contactgegevens uitgewisseld om het recept van limoncello door te sturen. Volgend jaar doen we zeker weer mee, maar dan waarschijnlijk een keer als eters”, besluit Marianke lachend.

Derde editie
Antoon wil tot slot alle deelnemers nogmaals bedanken, maar ook benadrukt hij de samenwerking en sponsoring van de lokale ondernemers. “Zonder hen kan dit evenement niet plaatsvinden”, legt hij uit. Wil jij volgend jaar ook meedoen? Houd dan alvast 7 september vrij, want dan wordt de derde editie van het Dorpsdiner georganiseerd. “We hebben al nieuwe plannen en elementen die we toe willen voegen.”