Afbeelding

Seniorenmiddag Ten Blakke: Over rotjong, nonnen en

NULL

Seniorenmiddag Ten Blakke: Over rotjong, nonnen en ‘iement die ’t wit’


Mariahout- In het Openluchttheater vond dinsdagmiddag een seniorenmiddag plaats, met de naam ’Ten Blakke’. Het is afgeleid van ‘We gaan op stap’, of in het Brabants ‘We goan ten blakke’. Gasten waren Marc Min, zuster Madeleine en Johan Verschuuren.

De ‘Liessense’ mars
De gezellige seniorenmiddag bestond uit een afwisseling van muzikale gedeeltes en gesprekken met de drie gasten. Henrie Bouwmans was de gespreksleider deze middag. Het in 1994 opgerichte seniorenorkest St. Caecilia opende de middag en speelde onder andere de ‘Liessense’ - of Jubilissimo - mars. Gedurende de middag trad ook de muziekgroep ‘Waizennutmar’ op.

Marc Min
De drie gasten werden aan een centraal tafeltje op het podium ontvangen. Als eerste verscheen Marc Min, die als straathoekwerker actief is in Laarbeek en aan tafel vertelt over zijn werk en ervaringen. “Tegenwoordig heeft ieder kind dat erg lastig is een naam voor zijn probleem, bijvoorbeeld ADHD of autisme. Vroeger werd zo iemand gewoon ‘kutventje’ genoemd.” Marc kwam vroeger diverse keren in aanvaring met de politie. Deze instantie zocht hem later op met het verzoek om kinderen iets te vertellen over drugs. “Dit doe ik nog steeds, maar daarnaast probeer ik ook jongeren te helpen, die in aanraking komen met drugs.”

Zuster Madeleine
Zuster Madeleine van het Missieklooster Heilig Bloed was de volgende gast aan tafel. ‘Import Brabander’ noemt ze zichzelf ook wel. De zuster trad 23 jaar geleden in het klooster van het Aarles Broek. Ze heeft op diverse scholen in de regio gewerkt als leerkracht. Nu leidt ze groepen volwassenen en scholieren rond door het klooster. “Jongeren, die denken over een leven als kloosterling, melden zich aan voor een kennismakingstraject. De belangstelling voor het kloosterleven neemt tegenwoordig weer toe. Een andere wetenswaardigheid is dat de helft van de nonnen in het klooster Nederlandse is, terwijl er in de volksmond toch nog altijd over de ‘Duitse orde’ wordt gesproken”, weet ze te vertellen.

Johan Verschuuren
Weerman Johan Verschuuren weet de senioren te boeien met zijn verhaal over zijn leven als weerkundige. Hij verwierf ‘landelijke bekendheid in Brabant’ met zijn dagelijkse weerpraatje op Omroep Brabant. Johans inspiratiebron is het huisdier in en om de boerderij. Zo kon hij het al dan niet regenen voorspellen aan het gedrag van de dieren. “Oude begrippen als de ‘hondsdagen’ bepalen ook nu nog het sneller verzuren van de melk. Ik heb alle wetenswaardigheden over het weer opgeschreven en gecontroleerd of het klopte. Daarna kon ik dat in mijn weersverwachting gebruiken.” Want, volgens Johan: “Het voorspellen van het weer is heel eenvoudig, as ge ’t mar wit!”

MooiLaarbeek was aanwezig en maakte foto's van deze middag. Klik hier.