Afbeelding

Spetterende sponsoravond voor 'Energy 4 all'

NULL

Spetterende sponsoravond voor 'Energy 4 all'


Beek en Donk- De sportiviteit en het enthousiasme spatte er donderdagavond in zwembad De Drie-Essen letterlijk vanaf. De traditionele survival-les van zwemvereniging Beek en Donk, die twee keer per jaar gehouden wordt, stond voor de eerste keer in het teken van een goed doel: 'Energy 4 all'. Een organisatie die zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Aanmoedigen
Langs de kant van het zwembad kijken familie en vrienden toe. Zo ook de opa en oma van Ruben en Sabine. “We hebben ze gesponsord. Nu moeten we ze natuurlijk ook aanmoedigen”, aldus opa.

Rondes en baantjes tellen
Ron Thoen, voorzitter van de zwemvereniging: “Onze vereniging heeft plezier in het leren zwemmen. Met een zwemtechniek van hoog niveau tegen zo laag mogelijke kosten, hoog in het vaandel. En dit allemaal door enthousiaste vrijwilligers."

Ron legt de achterliggende gedachte van de sponsoravond uit: "Op een avond als deze komen kinderen komen op een speelse manier in aanraking met alle vaardigheden die zij nodig hebben. Kinderen die nog geen zwemdiploma hebben, maken gedurende een half uur 'survivalrondes' waarmee ze een parcours afgaan. Zo moeten ze onder andere met een drijfplankje drijven, ringen opduiken enonder hoepels door zwemmen. Kinderen die al een diploma hebben, zwemmen zo veel mogelijk baantjes."

De zweminstructeurs houden vanaf de kant bij hoeveel survivalrondes de kinderen gemaakt hebben, of hoeveel baantjes er gezwommen zijn. Hoe meer rondes of baantjes geteld worden, hoe meer geld in het laatje voor 'Energy4 all'.

Peptalk
Jeroen, één van de zweminstructeurs, komt naar Ron toe en vraagt of hij even voor een peptalk kan zorgen. Sommige kinderen zijn aan het begin wat hard van stapel gelopen en hebben het even moeilijk. Ron praat ze even moed in door de microfoon en ze zwemmen weer stevig door.

Als het fluitsein zegt dat de tijd om is, vraag Ron aan Geert Jan, één van de zwemmers, hoe het ging. "Ik ben moe, maar natuurlijk ging het goed!”, roept hij. Geert Jan zwemt vanavond mee als oud- lid en vervangt zijn zus Jolijn, die helaas ziek is. Fanatiek als hij is om geld in te zamelen, vroeg hij zijn mama of zij ook wilde zwemmen. “Dan sponsor ik jou met mijn zakgeld”, had hij gezegd.

Jenske
Aan de overkant van het zwembad kijken vader Gert- Jan uit Rosmalen en zijn 5-jarige dochter Jenske, vanuit haar rolstoel, naar het hele gebeuren. Jenske is geboren met de zeldzame energiestofwisselings ziekte. Voor onderzoek naar therapie of medicatie om de ziekte te remmen of behandelen is men volledig afhankelijk van giften. Gert- Jan: “Wij zijn ontzettend blij met iedereen die op zijn manier een steentje wil bijdragen.” Zijn collega, en tevens zweminstructeur Bjorn Vereijken, voelde zich betrokken bij de situatie en nam het initiatief om met de zwemvereniging in actie te komen.

Alle trainers hebben besloten om de vergoeding die zij voor deze avond krijgen, te doneren aan het goede doel.
Over ongeveer twee weken zal bekend zijn hoeveel geld er is opgehaald voor 'Energy4all'.