Afbeelding

'De Oranjebar': een mekka voor darters

Sportnieuws

'De Oranjebar': een mekka voor darters


Mariahout - Binnenkort start de dartcompetitie weer. De ‘Superleage’ gaat van start met twee teams van 'De Oranjebar' van Peter van de Broek als vertegenwoordiging van Laarbeek. Het afgelopen seizoen werd een van deze dartgroepen zelfs Nederlands dartkampioen.

"We willen die prestatie als het kan herhalen, het is tenslotte te vergelijken met de eredivisie in het voetbal”, aldus Peter, uitbater van ‘De Oranjebar’. In de hoogste klasse van Nederland strijden 9 teams om het kampioenschap en twee van die teams zijn van ‘De Oranjebar’. Voor opvolging is ook al gezorgd, want in de overgangsklasse daaronder is ‘de bar’ ook al met een team vertegenwoordigd. De andere teams stammen meestal af van beroemde namen als Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Jelle Claassen en Co Stompé. “De eerste wedstrijd, die we nu ‘uit’ moeten is naar de club ‘The Switch’ in Den Haag, de thuisbasis van Raymond van Barneveld”, vertelt Peter. Thuis speelt de andere ploeg in Mariahout tegen ‘De Vrijbuiter’ uit Apeldoorn, waar Jelle Claassen lid is. Ook diverse toppers uit de PDC (Professional Darts Corporation) de hoogste dartcompetitie, zijn in Mariahout een graag geziene gast. Zo heeft Peter al meer dan eens een pijltje kunnen gooien met de beroemde darter Phil Taylor.

Al 20 jaar
Bekende namen uit de Nederlandse dartsport zijn de 21 jarige Benito van de Pas uit Tilburg, die dit jaar wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien. Bekende Laarbekers zijn Dennis Klamer en Roel Donkers, allebei uit Lieshout. Als het over dames gaat is uit deze omgeving Anneke Kuyten uit Gerwen een goede speelster. Er wordt bij Peter van de Broek in het café veel gedart. De hele oppervlakte van het café wordt ingenomen door dartbanen. Een echte opleiding is er niet. Mensen, die zin hebben om te darten worden door de aanwezige darters onder hun hoede genomen. Tijdens het spel leren ze dan de fijne kneepjes van de dartsport. Peter dart zelf al 20 jaar en probeert zo goed als het kan af en toe als scout te werken als hij in de zaal iemand ziet die talent heeft. "Ik vraag dan of die persoon interesse heeft om in één van de teams mee te draaien”, aldus een enthousiaste Peter. “Ik heb zelf al eens op televisie gespeeld in Duitsland voor een publiek van 2500 toeschouwers, dat was een hele ervaring”, vertelt hij trots.

Jongeren interesseren
Op Koningsdag is Peter van plan om een darttoernooi op te zetten voor de oudere jeugd. “Misschien komen er dan wat meer belangstellenden voor onze sport. Kinderen kunnen dan op een informele manier met onze sport kennismaken.” Op 10 september is de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in ‘De Oranjebar’. Daarnaast is er elke dinsdagavond weer de mogelijkheid om eens op een informele manier mee te doen tijdens de dartavond. Voor iedereen is er de mogelijkheid om op dinsdag vanaf 20.30 uur tot een uur of half twaalf zelf te komen gooien. “Wel graag eigen pijlen meenemen”, voegt een lachende Peter eraan toe. Misschien bestaat er daarna de mogelijkheid bij één van de teams uit Mariahout of bij één van de 23 bonden in Nederland toe te treden om van darten een leuke hobby te maken.