Starterslening blijft voor inwoners Laarbeek

NULL

Starterslening blijft voor inwoners Laarbeek


Laarbeek - De gemeente Laarbeek ziet mogelijkheden in stimulering van de woningmarkt door startersleningen te blijven verstrekken. Er is animo voor de regeling en er is voldoende budget voor minimaal 27 startersleningen. De leningen kunnen worden gebruikt voor de aankoop van bestaande woningen, maar bijvoorbeeld ook voor de 15 starterswoningen in Beekse Akkers.

Wethouder Frans van Zeeland: “Ik ben er trots op dat we als gemeentebestuur er voor kiezen om deze regeling te behouden en daarmee starters op de woningmarkt tegemoet kunnen komen. Elke stimulans om beweging te krijgen in de huizenmarkt is welkom.”

Succes
In Laarbeek zijn sinds de invoering van de starterslening 36 woningen aangekocht met behulp van zo’n lening. Het jaar 2011 vormde het hoogtepunt met 21 startersleningen. Na nog 5 leningen in 2012, viel de aanvraag in 2013 geheel stil.
In 2014 zijn er weer drie startersleningen verleend (alle voor een bestaande woning) en is er een duidelijke belangstelling merkbaar, omdat mensen informeren naar de mogelijkheden. In de Beekse Akkers zijn er concrete plannen om op korte termijn nog 15 starterswoningen te realiseren. De aanwezigheid van de mogelijkheid van een starterslening zal de verkoop van deze woningen bevorderen.

Omvang
Op dit moment is € 814.875,- beschikbaar voor startersleningen bij de gemeente Laarbeek. Met een maximale starterslening van € 30.000,-, kunnen met dit budget nog minimaal 27 startersleningen worden verstrekt.

Voorwaarden
Om voor een starterslening in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Enkele daarvan zijn:
- De aanvrager moet een starter zijn op de woningmarkt;
- De aanvrager moet minstens 5 jaar in Laarbeek wonen of gewoond hebben of een economische binding hebben met de gemeente Laarbeek;
- De aanvrager is jonger dan 35 jaar;
- De koopsom van een nieuwbouwwoning is lager dan € 210.000,-- v.o.n. Van een bestaande woning mogen de verwervingskosten niet meer dan € 194.000,-- k.k. bedragen;
- Die woning moet in de gemeente Laarbeek staan en bewoond gaan worden door de aanvrager.
De starterslening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij en kan maximaal € 30.000,-- bedragen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie over de starterslening krijgen bij de gemeente Laarbeek.

Stoppen regeling
Zowel het Rijk als de Provincie stoppen of zijn gestopt met startersleningen. De financiele middelen van dit fonds zijn uitgeput. De startersleningen werden voor 50% uit de rijksbijdrage betaald, 25% uit het Brabants Startersfonds en 25% uit het gemeentelijk Startersfonds. Hiermee is dus een einde gekomen aan de bijdragen van beide instanties in de bestaande regeling. Het is aan de afzonderlijke gemeenten om te besluiten om de regeling voort te zetten of eveneens te stoppen. Verschillende gemeenten hebben besloten om te stoppen met het verstrekken van startersleningen.

Aangezien de woningmarkt nog steeds een stimulans kan gebruiken en de animo voor startersleningen zeker aanwezig is heeft het college op 16 december 2014 besloten om startersleningen te blijven verstrekken tot maximaal het beschikbare budget.