Afbeelding

"Net of we de echte ABBA zijn"

NULL

"Net of we de echte ABBA zijn"


Mariahout – Dancing queen, Waterloo, Mama Mia en Fernando. Wie kent deze nummers niet? Vrijdag 28 augustus zijn deze en vele andere ABBA-klassiekers te beluisteren in het Openluchttheater te Mariahout. Daar treedt die avond de zeskoppige formatie ABBA Tribute op, Nederlands bekendste ABBA coverband. Aan het woord is keyboardspeler Roland van der Meulen Kunee, alias Benny Andersson.

Hoe is het idee ontstaan om een band op te richten die uitsluitend ABBA-covers speelt?
“Wij bestaan al zeventien jaar als coverband Back4More. Met die band speelden we ook al een ABBA-blokje. We kregen daar heel positieve reacties op en steeds vaker kwam de vraag: kunnen jullie niet meer ABBA spelen? Toen ook het artiestenbureau ons 2,5 jaar geleden adviseerde om een ABBA-coverband op te richten, zijn we wat marktonderzoek gaan doen. Daaruit bleek dat Nederland geen echt goede ABBA Tribute-band had die ABBA origineel benaderde. Sindsdien treden we naast Back4More ook op als ABBA Tribute.”

ABBA origineel benaderen, hoe doen jullie dat?
“We spelen de originele versies van hun nummers. De muziek van ABBA zit heel goed in elkaar. Het is een gigantische uitdaging om dit goed na te kunnen spelen. Dan wordt ook duidelijk waarom er nauwelijks goede ABBA-bandjes zijn. Gelukkig zijn we allemaal professionele muzikanten en lukt het ons op een professionele manier ABBA te benaderen. Ook aan de kleding hebben we gedacht, alles is origineel. Ja, we hebben de oude foto’s goed bestudeerd.”

Hoe zijn de reacties van het publiek?
“Geweldig! Het publiek is laaiend enthousiast. De kracht van de ABBA-nummers is dat iedereen ze kent, niet alleen de ouderen, maar ook de jongeren. Er wordt volop meegezongen. Bij sommige nummers zoals ‘The winner takes it all’ zie je zelfs mensen regelmatig een traantje wegpinken. Na een optreden lopen we ook altijd even de zaal in. Iedereen wil met je op de foto en vraagt een handtekening. Net of we de echte ABBA zijn.”

Hebben jullie veel optredens?

“Jazeker, en ook heel divers. We worden gevraagd voor festivals, discotheken enzovoorts in het hele land. ABBA heeft weinig opgetreden in Nederland. Wij hebben inmiddels in ons land al veel vaker op de planken gestaan dan ABBA zelf. Ook zijn we al in België en Duitsland geweest. Binnenkort treden we zelfs op in Bulgarije.”

En nu jullie optreden in Mariahout op vrijdag 28 augustus. Wat kan het publiek verwachten?

“Dit is voor ons de eerste keer dat we naar Mariahout komen. Het publiek kan een spetterende show verwachten waarin alle bekende ABBA-nummers voorbij komen, en dat zijn er meer dan je denkt. Er mag natuurlijk gedanst worden, We hebben er zin in. We hopen dat het mooi weer wordt.”