Afbeelding

Actief echtpaar Franke viert gouden bruiloft

Algemeen

Lieshout - Het is vijftig jaar geleden dat Ad en Truus Franke-van Vijfeijken in het huwelijksbootje stapten. De redacteur van De MooiLaarbeekKrant wordt hartelijk ontvangen in de Lieshoutse Ribbiusstraat. Daar komt het gesprek over elkaars ontmoeting en het geheim van 50 jaar huwelijk op tafel.

Keuring
Terwijl Truus koffie zet, haalt Ad bedankjes voor na het feest tevoorschijn. Hierop prijkt de trouwfoto. De Lieshoutse Ad Franke trouwde Truus van Vijfeijken van ‘De Hei’ in Mariahout. Even ontstaat er een humoristische onenigheid als de redacteur vraagt naar dé ontmoeting. Truus haar ogen twinkelen ondeugend als ze het verhaal vertelt: “Ik stond achter de bar bij Govers. Dit is waar nu ‘De Wok’ in Mariahout is.” Ad vult haar aan: “We moesten met een aantal jongens gekeurd worden voor militaire dienst.” Lachend gaat hij verder: “We waren nog geen 18 en hadden een flinke reis met bus en trein achter de rug.” Truus vertelt dat de ‘heren’ bij iedere overstap een borreltje hadden genomen. “Ad viel op door zijn dronkenmanscapriolen”, lacht Truus. Die dag deed toch Cupido zijn werk en werden Ad en Truus een paar.

Sportieve familie
In 1966 werd zoon Jasper geboren en vier jaar later dochter Marie-Jane. Truus en Ad hebben zeven kleinkinderen. Sporten zit in de familie. Ad speelde voetbal bij VV Mariahout en bij Eli. Hij was voornamelijk in de goal te vinden. Bij ponyclub ‘De Dravertjes’ was Ad met zijn dochter lid, maar hij bekleedde ook een bestuursfunctie. Samen met Truus dragen ze tennisvereniging ‘De Raam’ een warm hart toe. Truus heeft hier competitie getennist, maar is helaas moeten stoppen. Ze bezoekt nu regelmatig de sportschool. “Je moet toch fit blijven”, lacht ze. Ad tennist nog steeds en is onder meer verantwoordelijk voor het onderhouden van de banen.

Betrokken bij de gemeenschap
Ad werkte 50 jaar bij Bavaria en zat hiervan 25 jaar in de ondernemingsraad. “Het was bijzonder om met drie broers gezamenlijk het 40-jarig dienstjubileum te vieren”, vertelt Ad, die ook ruim zes jaar in de gemeenteraad van Lieshout zat. “Na het ontstaan van Laarbeek ben ik hiermee gestopt.” Brandweer en oudervereniging konden ook op de inzet van Ad rekenen. Intussen werkte Truus voor het ouderenwerk in Aarle-Rixtel en Beek en Donk. Door haar ervaring in de thuiszorg is ze samen met Ad mantelzorger. “Elke morgen om zeven uur wordt buurman Toon Vermeltfoort opgebeld”, vertelt het paar. “Hij is 90 jaar.” Na een rondleiding door de schitterende tuin en de verhalen over alle huisdieren, komt de redacteur van De MooiLaarbeekKrant tot de conclusie dat Ad en Truus nog lang niet achter de geraniums zitten. “Maar we hebben ze wel”, grapt Truus terwijl het energieke paar lachend op de foto gaat.