Afbeelding

Examens op Molen De Leest

Algemeen

Lieshout - Vier molenaars in opleiding (MIO) hebben in de afgelopen 2 maanden zich molen De Leest eigen gemaakt, ter voorbereiding op het examen dat zij op 12 december gaan doen op molen De Leest. Alle vier de MIO’s volgen hun opleiding bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars in Noord-Brabant en hebben hun opleidingsmolen in dorpen hier in de buurt.

Je start met de opleiding bij de molen van een instructeur. Deze instructeur blijft voor de MIO het aanspreekpunt voor alles wat de opleiding betreft, tot en met het examen. De molenaarsopleiding duurt minimaal anderhalf jaar, een normaal tempo is een afronding in twee tot twee en een half jaar.

Gedurende de opleiding moet je minimaal 150 uren op je opleidingsmolen hebben gewerkt, daarnaast moet je nog zo’n 50 uren ervaring opdoen op andere type molens, zodat je een breder beeld hebt. Daarbij moet je minimaal vier seizoenen hebben meegemaakt: op een molen werken onder een zomers zonnetje met een lekker briesje is heel wat anders dan in de regen met een herfststorm.

Naast de praktijkopleiding zijn er 15 theorie-avonden, waar alle delen van de molen en hun samenhang worden uitgelegd. Als je dat allemaal achter de rug hebt, dan doe je eerst op provinciaal niveau een examen, het zogenaamde proefexamen, dat door het Gilde van Vrijwillige Molenaars wordt afgenomen. Slaag je daarvoor dan heb je na een maand of vijf je landelijke examen, dat door de Vereniging De Hollandsche Molen wordt afgenomen, het instituut dat het Molenaarscertificaat uitgeeft. Na het slagen voor het landelijke examen mag de MIO zich windmolenaar noemen en zelfstandig op een windmolen werken.

Hopelijk gaan de vier kandidaten op 12 december naar huis met het bericht: “je bent geslaagd, succes bij het landelijke examen”, zodat er binnenkort weer een paar molenaars meer zijn!

Dit alles betekent dat molen De Leest op zaterdag 12 december niet open is voor het publiek.

Als je zelf interesse hebt om te weten wat het molenaarsvak inhoudt, of wil je een dagje meelopen op de molen, neem dan contact op met Jan Tielemans, tel. 06-51815316.

Het vak van molenaar is onlosmakelijk met Nederland verbonden, en is inmiddels opgenomen in de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op 25 november is het molenaarsvak als eerste oude vak door Nederland voorgedragen voor de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO.