Afbeelding

Sint Antoniusgilde Beek huldigt jubilarissen

Algemeen

Beek en Donk - Het jaar 1990 was een goed jaar voor het Sint Antoniusgilde. Maar liefst vijf gildebroeders werden in dat jaar lid, vier jeugdleden en een volwassene. Drie van hen zijn nu, ruim 25 jaar geleden, nog steeds lid. Reden voor het gilde om hen te huldigen voor hun trouw.

Deze drie jubilarissen zijn hoofdvendelier Joshy Gevers, luitenant (commandant) Frans Panhuijzen en gildebroeder Alexander Jonkers.

Joshy Gevers begon als vendelier, maar toen zijn vader, Jan Gevers, in 1991 koning werd van het gilde werd Joshy zijn vervanger als standaardrijder en maakte bij de optochten met zijn paard de weg vrij voor het gilde. Maar ook bleef hij deelnemen aan vendelwedstrijden en heeft er heel wat prijzen gehaald. In de hoogste klasse is hij zelfs Brabants Federatiekampioen geweest. Ook als standaardrijder heeft hij het tot kampioen van de Brabantse Federatie van Schuttersgilden gebracht. Momenteel houdt Joshy zich onder andere bezig met de opleiding van vendeliers bij de Beekse schut. En ook is hij schutter bij het gilde.

Frans Panhuijzen begon ook als vendelier en werd later zilverdrager. Sinds 2000 voert hij als luitenant op de straat het gilde aan als het erop trekt. Ook volgde Frans enkele jaren geleden Christ Verhoeven op als wapenmeester en is een verdienstelijk schutter.

De derde jubilaris, Alexander Jonkers, begon ook als vendelier, maar vertrok na 2000 uit Beek, om in Zeeland een bedrijf op te starten. Hij is nu als ongeüniformeerd gildebroeder bij het Sint Antoniusgilde. Helaas kon Alexander niet bij de huldiging aanwezig zijn.

Kapitein Piet Swinkels feliciteerde de jubilarissen en dankte hen voor hun trouw en voor hun werk voor het gilde. Frans en Joshy kregen een insigne opgespeld en kregen ook een oorkonde overhandigd. Voor hun partners was er een bos bloemen.

Onder de aanwezigen waren behalve familie en kennissen ook gildebroeders van het Sint Leonardusgilde van de Donk, het Gilde van Onze Lieve Vrouw uit Aarle-Rixtel en het Sint Servatiusgilde uit Lieshout, in hun gildepakken. Het was een gezellige avond.