Afbeelding

Peter Ronkes Agerbeek waagt zich opnieuw aan 'Nacht van de Vluchteling'

Algemeen

Beek en Donk - Ook dit jaar organiseert Stichting Vluchteling de nachtwandeling van Rotterdam naar Den Haag. Wie meedoet, verzamelt vooraf geld voor mensen in nood in hùn regio. Op 18 en 19 juni wandelen ze ter afsluiting 40 kilometer. Peter Ronkes Agerbeek uit Beek en Donk doet weer mee, net als in 2015. Wie hem vraagt naar zijn ervaring, zal waarschijnlijk verbaasd zijn. Lichamelijk had hij gedurende de laatste kilometers best afgezien, maar dat lacht hij luchtig weg.

Peter: “De Nacht roept allerlei goede gevoelens op. Hoe je samen toch iets kunt doen aan een monsterachtig groot probleem. Een héél klein beetje natuurlijk, maar toch… Hoe je dingen kunt doen in je eigen omgeving; mensen van daar welkom heten, mensen van hier informatie geven. Tegenwicht bieden aan veel negatieve gevoelens. In 9 van de 10 gevallen koestert niemand hier slechte gevoelens tegenover vluchtelingen. Maar mensen maken elkaar gek. Er wordt zó gefantaseerd. Op feestjes en op Facebook.”

Het vluchtelingenprobleem valt dus wel mee?
Peter: “Absoluut niet. Zéker niet voor de vluchtelingen zelf. Ga er maar aan staan – alles achterlaten wat je hebt. Nee, dat valt niet mee. En ja – wij moeten ook een beetje inschikken. Maar als inwoners van één van de rijkste landen ter wereld, moet dat toch lukken?”

Dus dan maar iedereen hierheen laten komen?
Een grijns. “Die zag ik aankomen. Nee, dat ook niet. Bij voorkeur niet! Mensen zijn het meest gebaat als ze in de buurlanden dáár worden opgevangen. Dat geeft de minste problemen met terugkeer, of met aanpassing. Het scheelt geld. En het scheelt spanningen.”

Waarom dan toch geld ophalen?
Peter: “In de opvangkampen in die buurlanden, verblijven MILJOENEN mensen in tentjes. Daar hebben ze óók behoefte aan medische zorg, aan wat handjes rijst, aan schoolboeken. Dat is niet allemaal door de buurlanden op te brengen. Stichting Vluchteling helpt daarbij. Van de ruim 6 ton die we verleden jaar bij elkaar wandelden, zijn ruim tienduizend Syrische mensen geholpen. Dat is een fractie. Helaas. Maar da’s toch heel veel meer dan niets.”

Wat verwacht je van Laarbeekers?
“Dat ze zich laten zien zoals ik ze heb leren kennen: betrokken! Wie meer wil weten, vindt informatie op mijn sitepagina https://www.nachtvandevluchteling.nl/peterronkesagerbeek. Als Laarbeekers willen bijdragen, kan dat via die pagina ook. Niet één cent die je geeft, heb je ooit beter besteed!"

Benefietoptreden
Op zondag 24 april vanaf 16.00 uur verzorgt Simits een benefietoptreden voor Peters deelname aan de Nacht, tijdens het Beek en Donkse Muziektuinpodium. De toegang is gratis. Wel gaat de pet rond voor bijdragen aan De Nacht.