Afbeelding

'Zichtbare voorouders, begravingen onder heuvels’

Algemeen

Aarle-Rixtel – Op initiatief van de heemkundekring wordt op maandag 11 april om 20.00 uur een lezing gegeven in zaal van Bracht. Deze lezing wordt gegeven door Johan Hendriks, met als titel: ‘Zichtbare voorouders, begravingen onder heuvels’.

Neanderthalers zijn de eerste mensen waarvan men weet dat ze hun overledenen begroeven. Er is meer bekend over begrafenispraktijken vanaf het moment dat de jagers overgingen op landbouw en veeteelt. In West-Europa is dat ongeveer 7500 jaar geleden. Er werden heuvels op de begravingen opgeworpen. De constructie van het graf varieerde naar gelang van tijd, regio en voorhanden materialen.

In de bronstijd werden de graven weer wat kleiner omdat crematies in zwang kwamen. De Romeinen begroeven hun crematies vaak onder grafheuvels, maar zij kenden ook andere vormen zoals grafpijlers en sarcofagen. In de vijfde eeuw kwamen hier de lijkbegravingen weer terug onder grafheuvels.

Johan Hendriks levert over al deze zaken en nog veel meer een boeiende presentatie. Iedereen is van harte welkom op deze avond. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.