Afbeelding

Lezing ‘Oorlogsarcheologie in de praktijk’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Jos van der Weerden, archeoloog, geeft op dinsdag 10 mei een lezing bij de Couwenbergh vanaf 20.00 uur. Deze lezing heeft als thema ‘Oorlogsarcheologie in de praktijk’. Deze lezing wordt georganiseerd door de Aarlese heemkundekring.

De archeologie van de Tweede Wereldoorlog, of breder, conflictarcheologie, staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Werden de sporen uit deze periode voorheen veelal als verstoring aangemerkt, tegenwoordig is er volop belangstelling voor het Nederlandse krijgsverleden. Dit hangt mogelijk samen met het langzaam wegvallen van de generatie die de oorlog als (jong)volwassene heeft meegemaakt. Hierdoor verdwijnen de scherpe kantjes van de oorlog, maar ook de ooggetuigenverhalen en een grote hoeveelheid informatie. De ervaring leert dat deze informatie lang niet altijd in boeken en op het internet is opgeslagen. Wel worden de gegevens steeds makkelijker te raadplegen, vooral dankzij het voorgenoemde internet. Zo zijn bijvoorbeeld gevechtsrapporten, dagboeken en kranten uit de oorlog vaak online te raadplegen.

Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden uit Veldhoven, Asten, Oosterbeek en Venlo wordt een beeld geschetst van de evolutie van het archeologisch onderzoek naar de periode van de Tweede Wereldoorlog. Tevens wordt hierbij duidelijk gemaakt wat de meerwaarde van dit onderzoek is. In sommige gevallen is het slechts een aanvulling op de al bestaande bronnen, maar diverse malen komen er ook nieuwe en verrassende feiten naar voren, die vooral voor de lokale geschiedschrijving van belang kunnen zijn. Het verhaal van het Venlose Kazernekwartier laat duidelijk zien wat er met een multidisciplinaire aanpak en een goede samenwerking voor resultaten te bereiken zijn.

De lezing is voor iedereen toegankelijk, niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.