Afbeelding

Geslaagde Zonnebloemvakantie Mariahout

Algemeen Senioren

Mariahout - De Zonnebloem heeft verschillende vakantiemogelijkheden voor mensen die hulpbehoevend zijn. Zij kunnen naar accommodaties met de regio, naar allerlei bestemmingen binnen en buiten Nederland, en met bootreizen mee. Voor gasten die zichzelf nog wel kunnen verzorgen maar niet bij machte zijn op eigen gelegenheid uitstapjes te maken, waren er tot nu echter geen mogelijkheden.

Daar wilde de afdeling Mariahout verandering in brengen. Zij zijn daarom met een pilot gestart en hebben voor het eerst met hun eigen afdeling een midweek vakantie gevierd met deze deelnemers. Maandag 3 oktober vertrokken vier vrijwilligers met vier gasten in de middag naar een prachtige vakantieboerderij in Megen. Zowel binnen als buiten was er een zee aan ruimte. Een mooie living met haard, zithoeken, grote eettafels en een semi open keuken, keurige slaapkamers en een aangepaste douche- en toiletruimte. Een groot overdekt terras, eveneens met haard en diverse zitgelegenheden, en een grote tuin.

Nadat iedereen zich zo'n beetje geïnstalleerd had, werden boeken, tijdschriften, puzzelboekjes, breiwerkjes en spellen tevoorschijn gehaald, die de hele week niet meer weg te denken waren. De eerste avond werd er door de vrijwilligers gekookt en was het al meteen een gezellige, huiselijke maaltijd zo met zijn allen, waaraan geen einde gekomen zou zijn als een enkeling zich niet geroepen gevoeld had ook eens aan afruimen te denken.

Op dinsdag ging de hele club, na thuis uitgebreid ontbeten te hebben, naar de markt in Oss. Het zonnetje scheen, zoals heel de midweek trouwens, en er werd druk overleg gepleegd over de aankopen die gedaan werden. Na in de stad een stevige lunch gebruikt te hebben, moest er uiteraard ook daar nog gewinkeld worden. De erwtensoep met brood smaakte daarom des te beter bij thuiskomst.

Woensdag werd gebruikt om de modeltuinen in Appeltern te bezoeken. Lekker met het pontje de Maas over, mensen in de rolstoelen installeren en karren maar. In een van de tuinen werd de zelf meegebrachte koffie en fris genuttigd. De lunch werd in een van de restaurants gebruikt, waarna sommigen nog de rest van de tuinen ging bekijken, terwijl anderen lekker op het terras bleven of in de winkeltjes ging rondsnuffelen.

De laatste volle dag, donderdag, toog de hele bups met rolstoelen en rollators Megen in. Een klein, oud stadje met twee kloosters, een molen en gesloten restaurants. Dat noopte hen om de lunch in het vakantiehuis te gebruiken. Ter compensatie werd de dag afgesloten met een bezoek aan een pannenkoekenhuis.

Helaas brak daarna de dag van vertrek aan. De terugreis werd aanvaard met de nodige extra bagage. Naast de spullen die bij elkaar gewinkeld waren, gaven gastheer en gastvrouw namelijk ook nog de nodige peren, appels, walnoten en stoofperen mee. Met een beetje weemoed werd de vakantie bij de Pelgrim in Mariahout afgesloten met een bakje troost en wat lekkers. Maar allen zien alweer uit naar volgend jaar. Want dat deze proef geslaagd was, is een zekerheid!