Afbeelding

Schrijvers Jolanda Horsten en Eus Roovers op 'De Sprankel'

Algemeen Jongeren

Lieshout – Met echte kinderboekenschrijvers de kinderboekenweek openen. Dat is tóch wel heel speciaal. Het lukte basisschool 'De Sprankel', samen met uitgeverij Zwijsen, om Jolanda Horsten en Eus Roovers hiervoor te strikken. Vorige week woensdag werden de leerlingen meegenomen in de wonderlijke wereld van schrijven én lezen.

Het belangrijkste doel van de kinderboekenweek is om leerlingen plezier in lezen te laten beleven. Lezen is immers de basis voor leren. Een originele manier om dit te stimuleren is om leerlingen kennis te laten maken met kinderboekenschrijvers. Jolanda Horsten en Eus Roovers zijn kinderboekenschrijvers met veel boeken op hun naam. In de speelzaal van de school lazen zij voor uit eigen werk. Dat dit boeiend was, daarover bestond geen twijfel! "Wat een brave luisteraars hebben jullie toch", merkten beide schrijvers op. Leerlingen mochten vragen stellen en dat maakte het extra interessant. Sommige jonge leerlingen beseften op dat moment pas dat schrijvers ook maar 'gewoon' mensen zijn met een rijke fantasie. En wat te denken van de uitdaging om met alle leerlingen van de school een eigen boek te maken? Dat daarna door Zwijsen, speciaal voor 'De Sprankel' wordt uitgegeven? Bijzonder toch?

Tijdens deze Kinderboekenweek – tot 16 oktober- staan opa's en oma's centraal onder het motto 'Voor altijd jong'. Dat 'De Sprankel' dit motto wil ombuigen naar 'voor altijd lezen', mag duidelijk zijn. Tijdens de thema-avond vertelde Roel van Gestel (uitgeverij Zwijsen) over het belang van lezen en hoe je lezen als (groot)- ouders kunt bevorderen. Het belangrijkste advies is misschien wel dat vijftien minuten lezen per dag, ontzettend veel oplevert. "Al lees je maar de MooiLaarbeekKrant", lacht Roel: "Als je maar leest!" Laten we dat dan maar doen …

Zie ook: www.zwijsen.nl