Afbeelding

Afstudeerproject Bowen Straatman gericht op lokale politiek

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Vijfentwintig jaar jong en op ontzettend veel fronten (vrijwillig) actief binnen Laarbeek: Bowen Straatman. Velen zullen zijn gezicht linken aan zijn functie als raadslid voor PNL. "Jij doet toch 'iets' hier in de politiek", krijgt hij regelmatig te horen. Bowen rondde recent zijn masterstudie Bestuurskunde af. In zijn afstudeerproject legde hij de focus op de lokale politiek. En nu? Bowen gunt De MooiLaarbeekKrant een inkijkje in zijn veelzijdige bestaan.

Jeugd en opleiding
Bowen is geboren en getogen in Beek en Donk. Na basisschool De Muldershof koos hij voor het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. "Na de middelbare school ben ik in Eindhoven de studie Industrial Design gaan doen. Maar hier lag mijn hart niet echt. Ik kwam tijdens mijn studie veel mensen tegen van dezelfde leeftijd die geïnteresseerd waren in politiek. Dit sprak mij enorm aan. Na een korte heroriëntatie ben ik dan ook geswitcht qua studie en in Tilburg Bestuurskunde gaan studeren want daar lag mijn interesse! Vanaf het allereerste moment voelde ik me op mijn plek. Ik sloot me op 18-jarige leeftijd aan bij D66. Dat was - en is - 'mijn' partij."

Hoe ben je in de lokale politiek terechtgekomen?
Bowen vertelt: "Tijdens mijn studie Bestuurskunde moest ik voor een korte periode een stageplek zien te vinden. Ik heb Hans Vereijken destijds gemaild met de vraag of er een stageplek beschikbaar was in Laarbeek en dit bleek zo te zijn. Op 21-jarige leeftijd maakte ik kennis met de Laarbeekse politiek. Mijn onderzoek richtte zich op Peel 6.1. Een aantal zaken die uit mijn onderzoek naar voren kwamen, zijn ook daadwerkelijk geïmplementeerd. Tijdens mijn stage leerde ik alle lokale partijen kennen en werd voor mij duidelijk dat ik ook na mijn stage actief wilde blijven binnen de Laarbeekse politiek."

Waarom koos je voor PNL?
"Allereerst, omdat D66 in Laarbeek niet actief is", lacht Bowen. Als je lid bent van een landelijke partij vallen de andere landelijke partijen uiteraard af en is het logisch dat je je gaat richten op een lokale partij. Ik heb tijdens mijn stageperiode een goed beeld gekregen van de lokale partijen en PNL 'past' me. Niet alleen vanwege de mensen in de partij en het gezonde financiële beleid dat de partij voorstaat maar ook omdat de partij pragmatisch werkt en zonder vooringenomenheid per issue afweegt wat het beste is voor Laarbeek."

Je bent een relatief jonge politicus Bowen. Hoe komt het denk je dat er zo weinig jongeren actief zijn binnen de Laarbeekse politiek?
"Weet je, de lokale politiek is een soort hobby van me. Je moet echt intrinsiek gemotiveerd zijn om het te doen. Ik denk dat jongeren van mijn leeftijd met andere dingen bezig zijn en de lokale politiek als 'kneuterig' beschouwen. Jongeren willen niet iedere week vergaderen en zien het denk ik als een soort van 'oude mannen clubje'. En toch klopt het in mijn beleving niet dat mensen niet geïnteresseerd zijn in politiek. Ik ben ervan overtuigd dat het wél zo is. Kijk bijvoorbeeld naar de perikelen rondom de Beekse Brug. Mensen hebben daar wel degelijk een mening over en bediscussiëren deze zonder moeite via social media. Hetzelfde geldt voor een issue als de woningbouw in Aarle-Rixtel. Tijdens een openbare bijeenkomst laatst in De Dreef, zijn jongeren wel degelijk aanwezig om hun mening te laten horen. Dat is belangrijk! De vraag is hoe we diezelfde jongeren enthousiast en zover krijgen zich aan te sluiten bij een lokale partij. Hoe kunnen we de democratie van Laarbeek vernieuwen? Samen met een groepje raadsleden denk ik na en zoek ik naar antwoorden op deze vraag. Jongeren laten participeren is een mogelijkheid. Je moet jongeren interesseren op issues. Kijk naar WiSH; hoeveel jongeren zijn daarbij wel niet betrokken? Hier ligt nog een grote uitdaging."

'Conflictdimensies in de lokale politiek'
Zo luidt de titel van het afstudeerstuk van Bowen. "Ik heb de focus bij mijn afstuderen gelegd op de lokale politiek. De onderzoeksvraag was: 'Hoe belangrijk is links en rechts voor de lokale politiek?'. Het antwoord op deze vraag luidt heel kort samengevat: 'niet echt', aldus Bowen. Hij voltooide zijn afstuderen bij de gemeente 's-Hertogenbosch. De verdediging van zijn masterthesis heeft inmiddels plaatsgevonden maar het officiële document is nog niet in zijn bezit; "dit document was tijdens mijn verdediging door onvoorziene omstandigheden niet voorhanden. Maar ik ga ervan uit dat het wel goed komt."

Toekomstplannen
Ook al is zijn studie afgerond, vervelen doet Bowen zich niet. Hij is behalve raadslid, tennisser, tennistrainer en -coach bij TV 't Slotje, voetballer van het negende elftal van Sparta'25, gitarist in vriendenbandje 'Just Leavin' en actief betrokken bij harmonie O&U. "Ik ben overal in geïnteresseerd", lacht hij. Ambitieus is hij echter ook: "Ik heb al enkele sollicitaties lopen. Ik ben op zoek naar een uitdagend traineeship bij een lokale overheid in de buurt. Op die manier hoop ik op verschillende plekken heel veel te leren om uiteindelijk – 'over een jaartje of 20 of zo' – een bestuursfunctie te kunnen bekleden bij het openbaar bestuur." Op de suggestie of hij zichzelf tegen die tijd wellicht ziet als de opvolger van Alexander Pechtold, reageert Bowen niet afhoudend met een lach: "We zullen zien, ik sluit niks uit!"