Afbeelding

Tini van Brussel 50 jaar lid van Gemerts koor

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Tini van Brussel (69) is 50 jaar lid van het Gemertse mannenkoor 'Van Wôr ik Ben'. Op 11 oktober 1966 ging hij als officieel lid naar binnen in het repetitielokaal 'Bij Dientje'.

Jubilaris
Twee oudere broers van Tini, Tonny en Wim waren lid van het koor, dat in 1961 werd opgericht. Omdat één van de twee na de diensttijd aan andere dingen voorrang gaf, werd een beroep gedaan op Tini: "Onze Tonny vroeg mij om mee te gaan in plaats van mijn broer. Nog steeds gaan wij elke week samen naar de repetitie." Het koor neemt een grote plaats in het leven in. "De donderdagavond is de kooravond en die is heilig." Naast het koor in Gemert is Tini sinds een jaar of vijf ook lid van het koor 'Druzhba' in Brandevoort. Dit is een gemengd koor, dat onder leiding van haar Oekraïnse dirigent voornamelijk repertoire uit het vaderland van de dirigent zingt. Er staat ook veel Russische muziek op de lessenaar. Tini heeft de bladmuziek graag op de lessenaar of in de hand. "Sommige koren zingen van buiten, maar ik heb toch veel behoefte aan de steun van bladmuziek", legt onze jubilaris uit.

Dientje
In het begin van de geschiedenis van 'Van Wôr ik Ben' werd deelgenomen aan diverse zangwedstrijden. Al op 30 september 1962 werd een eerste prijs gehaald op een concours in Nijmegen. Diverse keren werd deelgenomen aan het Nederlands koren festival, dat door de AVRO werd georganiseerd. Veel optredens waren er op uiteenlopende plaatsen in Nederland en in het buitenland. De kerk is nooit een plaats geweest waar het koor veel optrad. Terwijl andere koren vaak een godshuis als thuisbasis hebben, is dat voor het Gemertse koor het café 'Dientje', al van oudsher het repetitielokaal. Diverse keren per jaar treedt het koor op, vaak samen met een ander koor, voor een uitwisselingsconcert.

Zingen!
Op het moment telt het koor veel leden die de leeftijd van 70 ruimschoots gepasseerd zijn. "Nieuwe leden komen er niet bij", vertelt Tini, "maar dat is een probleem van veel koren." Het koor bestaat nu uit 25 mannen. Langzamerhand begint de leeftijd parten te spelen. "Er zijn bijvoorbeeld tenoren, die de vereiste toonhoogte moeilijk kunnen bereiken, maar dan worden ze toch gevraagd de moeite te blijven doen. In vroeger tijden werden deze leden naar een lagere stem overgeplaatst, maar als er geen jongeren bijkomen is dat steeds meer een probleem", vertelt Tini. Bij 'Van Wôr ik Ben' zingt Tini regelmatig solo. Ook in de familie wordt veel gezongen. Samen met enkele zussen en broers is Tini lid van een familiekoor, dat 'interne festiviteiten' opluistert. Op dit moment is Tini bestuurslid van het mannenkoor en is hij verantwoordelijk voor de PR. Als er tijdens uitvoeringen een toelichting nodig is op de werken is dit ook de taak van Tini. Op zondag 2 oktober is Tini samen met zijn vrouw Martha in het zonnetje gezet. Op de vraag wat hij over tien jaar doet, antwoordt Tini vol overtuiging: "Zingen natuurlijk, zo lang ik kan!"