Javier Guzman
Javier Guzman
RECENSIE

Geweldige avond met Guzman in Ons Tejater

Algemeen Algemeen

Een bijzondere avond was het wel, afgelopen vrijdag 18 november in Ons Tejater in Lieshout. Het is nog maar half november, maar een uitverkochte zaal zit al klaar voor een Oudejaarsconference. Een Try-out, dat dan weer wel. Een kwartier later dan gepland stapt cabaretier Javier Guzman dan eindelijk het podium op. In nevelen gehuld en die nevelen blijven de hele avond hangen. Aftasten wat het publiek van je teksten vindt. Af en toe kreeg ik de indruk dat Guzman dacht dat Lieshout zijn grappen niet begreep.

Druk op en neer lopend vuurde hij in een ijltempo zijn spitsvondigheden op het publiek af. Totdat er iemand in de zaal onwel werd. Aanvankelijk reageerde hij daar laconiek op, maar toen het ernst bleek, legde hij zijn show stil en bleef bij de patiënt tot de ambulance zich over de persoon ontfermd had. Gelukkig liep het goed af en hij bewees zijn grote klasse toen hij de draad weer oppakte en op professionele wijze door ging met zijn conference. Het ging over van alles en nog wat. Over Sylvana Simons, over hoofddoekjes, over Trump en over het gevoel van veiligheid en onveiligheid. Deze Spaanse Nederlander droomde al vanaf zijn 7de dat hij eens een oudejaarsconference zou mogen houden. En dan nu eindelijk op zijn 39ste was het zo ver en nu vond hij, dat hij een jaar kreeg toegewezen waarin niks gebeurd was. Ondertussen weten we wel beter. Natuurlijk kon Wilders niet ontbreken. Guzman had ter voorbereiding de Koran en de Bijbel gelezen en met shockerende opmerkingen kreeg hij over het algemeen de lachers op zijn hand. Het is aftasten hoe ver je kunt gaan. Het overwegend jongere publiek vond het allemaal geweldig. Al vond ik persoonlijk de grappen over Alzheimerpatiënten niet zo lachwekkend. Zoals het voor een oudejaarsconference betaamt wordt niemand gespaard. Rutte zou zich beledigd voelen als hij er niet in voor kwam.

Wij hier in Lieshout hebben ons in elk geval kostelijk vermaakt met deze zeer getalenteerde conferencier. Pluim voor de organisatie van Ons Tejater die er in geslaagd is hem naar Lieshout te halen.

Nelly de Groot-Cooijmans