Archieffoto van de Koningsdag in Aarle-Rixtel (2016)
Archieffoto van de Koningsdag in Aarle-Rixtel (2016) Foto: Liesbeth van Boxtel

Veel activiteiten in Aarle-Rixtel tijdens Koningsdag

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel – Ook dit jaar zijn er in Aarle-Rixtel op Koningsdag, donderdag 27 april, weer diverse activiteiten.

Vrijmarkt en spelletjes op het kerkplein
Vanaf 10.00 is het feest op het Kerkplein! Kinderen kunnen hun oude speelgoed, boeken, cd's en andere spulletjes verkopen op de vrijmarkt. Maar er is natuurlijk ook plek voor goocheltrucs of knikkers raden, zelf gebakken koekjes of grabbeltonnen. Ook zijn kinderen als 'straatmuzikanten' actief. Ze brengen hun instrument mee, zoeken een mooi plekje uit tussen de kramen en de verkopers op het kerkplein en gaan gezellig muziek maken. Daarnaast zijn er (gratis) spelletjes, zoals spijkerpoepen, eierlopen, blikgooien, koekhappen of de bal door het kleinste gat schieten of slaan.

Fietsenoptocht met harmonie
Aansluitend is er om 12.45 uur een versierde fietsenoptocht, onder begeleiding van harmonie 'De Goede Hoop'. Deelnemers kunnen zich van 10.30 tot 12.30 uur inschrijven bij de jury. De optocht start bij dorpscafé 'Bij van Dijk' en gaat door de Dorpsstraat, Wilhelminalaan, Goossensstraat, Termeerstraat, Phaffstraat, Heindertweg, Dorpsstraat en tenslotte weer terug naar het kerkplein. Voor iedere deelnemer ligt een verrassing klaar. De mooiste, gekste en leukste fietsen verdienen bovendien een prijs. Vervolgens speelt de harmonie om 13.15 uur op het kerkplein het Wilhelmus.

Zonnetij
De versierde fietsenoptocht komt rond 13.00 uur langs Zonnetij, waar de harmonie een serenade brengt voor de bewoners. Deze worden bovendien getrakteerd op koffie met iets lekkers en kunnen de Koningsactiviteiten in Nederland volgen via een groot scherm. Verder is er in Zonnetij vanaf 19.30 uur een meezingavond in het Trefpunt. Iedereen is welkom om mee te zingen met liederentafel 't Zonnetje, onder begeleiding van het eigen orkest Sunshine. De entree is gratis.

Vele activiteiten in de dorpskern
Van 13.30 tot 17.00 uur is er van alles te beleven in de dorpskern. Diverse Aarlese verenigingen en ondernemers leveren hieraan hun bijdrage. Zo zijn er om 14.00 uur diverse optredens van kinderen/orkestjes, die meedoen aan het project 'Muziek = Cool' van Harmonie De Goede Hoop. Aansluitend zijn er optredens van OJO, La Banda, de popklas en allerlei andere muzikale groepjes. Kinderen van dansschool Dédé verzorgen enkele dansdemonstraties.

Ook diverse andere verenigingen leveren een belangrijke bijdrage. Voetbalvereniging ASV regelt het Bubble-voetbal. Hierbij krijgen alle spelers (2 teams van 3 spelers) een bubbelpak aan. In diverse leeftijdscategorieën spelen teams deze middag een onderlinge competitie. Aanmelden per team (van 3 spelers) of individueel kan om 13.30 uur.

Er zijn nog diverse andere sportieve activiteiten, onder andere georganiseerd door tennisclub De Hut. Het comité Dorpsfeesten Aarle-Rixtel heeft een touwtrekcompetitie opgezet. Diverse teams laten hier hun spierballen zien. Een spectaculair spel is de klimtoren. Zoals de naam al aangeeft moet zo snel mogelijk naar de top van de toeren worden geklommen. Het spel is volkomen veilig, met name door de aanwezigheid van een instructeur. Cendra heeft een DJ-wedstrijd georganiseerd. De beste drie DJ's uit de voorronden krijgen elk een half uur 'draaitijd'. Zij strijden deze middag op het kerkplein om de hoofdprijs: vrijkaartjes voor Wish Outdoor! Heemkundekring Barthold van Heessel heeft een speurtocht door Aarle-Rixtel gemaakt. Verder staan er diverse kramen waar allerlei spellen kunnen worden gedaan. Naast deze spelenkermis zijn er nog diverse luchtkussens, een huifkarrentocht, schminken en ponyrijden Uiteraard ontbreken de terrasjes niet.

Def Americans bij OJA
Bij OJA kan men vanaf 14.00 uur terecht voor veel live muziek, een hapje en een drankje. Het eerste optreden wordt verzorgd door Steve Bradley & Lex Beenen (covers van oldies). Hierna is het de beurt aan Crazy Monkeyz, een jonge band uit Aarle-Rixtel die zich kenmerkt door rocknummers met uitspattende gitaarsolo's. De band begon met enkele covers, dit is nu flink uitgebreid met energiek eigen werk. Als derde staat Sheverine op het podium, met hun fuzz-, stoner- en bluesrock. Geïnspireerd door Queens of the Stone Age en Led Zeppelin maken ze 'vette, vieze herrie' met een creatief rauw randje. Als afsluiter treedt de bekende band Def Americans op. De band wordt beschouwd als de beste tributeband van de legendarische Johny Cash. Def Americans Johnny Cash tribute stond op festivals als Paaspop, Zwarte Cross, Moulin Blues, Solar, Speedfest, Dauwpop en Festyland. Club shows in onder andere Paradiso Amsterdam, Effenaar Eindhoven, Paard van Troje Den Haag en 013 in Tilburg.