Archieffoto 2016: De duikers gaan te water om het kanaal schoon te maken
Archieffoto 2016: De duikers gaan te water om het kanaal schoon te maken Foto: Joost Duppen

'Duik Laarbeek Schoon' bij Aarlese brug

Algemeen Evenementen

Aarle-Rixtel - Ook dit jaar gaat de Stichting Duikteam Laarbeek weer het evenement 'Duik Laarbeek Schoon' organiseren. Dit evenement wordt gehouden op zondag 18 juni in het kader van de 'Juni watermaand' en staat op de evenementborden bij binnenkomst in Aarle-Rixtel.

Het is de derde keer dat dit evenement wordt gehouden. 'Duik Laarbeek Schoon' heeft als doel om de duiksport binnen de gemeente Laarbeek voor de gemeenschap zichtbaar te maken en om een bijdrage te leveren aan de groenste gemeente van Nederland. Want niet alleen boven water wil de gemeente Laarbeek de groenste zijn, maar ook onderwater is er in de gemeente veel groene flora en vooral veel fauna te zien.

Duikers opereren vaak in een team van buddy paren, en zijn altijd op zoek naar leuke duikstekken, waar veel afwisseling is te zien, zoals vissen, planten, maar ook de spanning om misschien iets bijzonders te ontdekken.

Afval
Afgelopen jaren hebben de duikers vooral in het deel vanaf het Zuid-Willemskanaal tot aan de Aarlese brug gedoken. Daar hebben ze van alles gevonden onder water, wat daar eigenlijk niet thuishoort. Zo haalden ze onder andere verkeersborden, fietsen, plastic afval, tuinstoelen en tafels naar de oppervlakte toe, maar ook portefeuilles en kassa's van winkels. Vreemde voorwerpen dus, die de duikers aantreffen naast het genieten van de flora- en fauna onder water. Dit evenement heeft ook tot doel om te laten zien dat er op de bodem van het Helmonds kanaal veel vuil en afval te vinden is, dat daar niet thuishoort.

'Schoon' schip
Vorig jaar hebben de aanwezige watersporters in de Aarlese haven ook aan duikers gevraagd om eens onder hun schip een kijkje te nemen. Dit moet met grote omzichtigheid gebeuren om onder een schip te duiken. Want je moet er zeker van zijn dat je niet klem komt te zitten. Of dat per abuis een schipper zijn motor start, en de schroef kan gaan draaien, waardoor er ongelukken kunnen gebeuren.

Voor alle veiligheid staan er duikleiders op de kant, die alle veiligheid nauwkeurig in de gaten houden. Tijdens een aantal inspecties, zijn er touwen, plastic en fietsbanden uit de schroeven gehaald. Daar waren de watersporters erg blij mee!

Maak kennis
Voor de bezoekers dit jaar is er alle kans om kennis te maken met de duiksport. Daarbij kunnen allerlei vragen gesteld worden aan de duikers, maar ook bij de speciale stand die opgesteld zal staan aan de haven voor het Onze Lieve Vrouwe Gilde, aan de Havenweg. Waarbij ook gedacht is aan de kinderen, die zich op een luchtkussen kunnen vermaken. Er is ook popcorn voor de kinderen. Met wat achtergrond muziek erbij.

De duikers starten vanaf 10.00 uur, en gaan duiken vanaf Janus Meulendijkspad, richting de Aarlesebrug. Dit zal in twee etappes gebeuren. Om 11.30 uur gaat een tweede groep duikers halverwege (ongeveer vlak voor de ALDI) te water en het traject tot aan de haven volbrengen. De scoutinggroepen uit Laarbeek helpen mee en verzamelen het afval dat uit het water wordt gehaald. De bedoeling is om dit jaar het gehele stuk Helmonds kanaal in Laarbeek schoon te maken van afval wat niet in het kanaal thuis hoort!

De Stichting Duikteam Laarbeek, wordt door de verenigingen Discovery Divers, Gemertse Watervrienden, Aquarius uit Helmond, Divestar International. Maar ook door individuelen duikers uit de omgeving en van andere clubs geholpen om er weer een heel leuk en nuttig evenement van te maken. Waarbij het duikplezier en cohesie binnen de duiksport boven aan staat. De Stichting hoopt op een mooie dag, waarbij belangstellenden uit de omgeving kennis kunnen maken met de Duiksport.