Camiel Beeren
Camiel Beeren Foto: Bart van Overbeeke

Aarlese Camiel bouwt aan gezinsauto op zonne-energie

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - De in Aarle-Rixtel geboren en getogen Camiel Beeren (24) zit aan het einde van zijn Master Innovation Management aan de TU Eindhoven maar heeft nu anderhalf jaar zijn studie op pauze gezet voor een functie bij Solar Team Eindhoven. Dit is een studententeam van 23 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Dit team bouwt een gezinsauto op zonne-energie om in oktober mee te doen aan de Cruiser Class van de World Solar Challenge in Australië. In deze klasse worden auto's dit jaar niet beoordeeld op snelheid, maar op efficiëntie, gebruiksgemak en het aantal personen dat vervoerd kan worden.

Zowel in 2013 als in 2015 won het team uit Eindhoven al de World Solar Challenge en zij proberen dit jaar met een nieuw team en een nieuwe auto voor de derde keer op rij wereldkampioen te worden. De wedstrijd in Australië is echter niet het hoofddoel van het team. Naast meedoen in Australië wil het team met de bouw van een gezinsauto op zonne-energie laten zien wat er allemaal al mogelijk is op het gebied van duurzame mobiliteit en hoopt daarmee wereldwijd zowel de samenleving als de industrie te inspireren.

In september is het team begonnen met het ontwerpen van de auto. Inmiddels is de bouw in volle gang en zijn werkweken van 70 uur geen uitzondering voor het team. De nieuwe auto zal vooruitstrevender zijn dan ooit. Met intelligente technieken zal de auto efficiënter worden en het makkelijker maken voor gebruikers om elektrisch te rijden. Door de efficiëntie houdt de auto dagelijks ook meer energie over dan dat ze kost. Zelfs in Nederlandse weersomstandigheden, het gehele jaar door. De auto krijgt een volwaardig kenteken en heeft een actieradius van 1000km waardoor tanken verleden tijd is. Camiel: "Met de hoeveelheid energie die in 1 liter benzine zit kan onze auto meer dan 650 kilometer rijden". Een auto is tegenwoordig ook geen losstaand vervoersmiddel meer, maar wordt gezien als onderdeel van het huishouden, de gebruiker en het energienetwerk. Solar Team Eindhoven zal hierop inspelen en wil zorgen dat de beschikbare energie op slimme wijze zo goed mogelijk wordt ingezet. "Een auto die je huis van gratis energie voorziet, is dat niet mooi!?"

Op woensdag 21 juni rond 17.00 uur wil het team de auto aan de wereld presenteren op de TU/e. Halverwege augustus vertrekt het team naar Australië, om de auto daar nog een paar weken te kunnen testen onder de plaatselijke (weers)omstandigheden, het traject te verkennen en nog aanpassingen te kunnen doen. De 3000km lange World Solar Challenge start op 8 oktober. Wilt u dit initiatief verder helpen ontwikkelen en meebouwen aan een duurzame toekomst? Steun dan Solar Team Eindhoven via hun website www.solarteameindhoven.nl/solar-miles/ en maak kans op een ritje als bestuurder in de nieuwe zonne-auto.