Afbeelding

KBO Beek en Donk houdt voorlichtingsmiddag

Algemeen Senioren

Beek en Donk - KBO Beek en Donk houdt op 22 juni een voorlichtingsmiddag in het Ontmoetingscentrum, aanvang 14.00 over hoe zit het eigenlijk. Ouderen blijven langer vitaal, willen langer de touwtjes zelf in handen houden, nog zelf autotijden of gebruik maken van het openbaar vervoer, als dat er tenminste is en blijven langer zelfstandig wonen, ook als ze een beperking krijgen. Doordat meer mensen steeds ouder worden, werd het oude zorgsysteem onbetaalbaar.

Daarom heeft de Rijksoverheid een aantal wijzigingen doorgevoerd en gemeenten meer ondersteuningstaken toebedeeld. De gemeente Laarbeek vindt het belangrijk dat mensen zich zo lang mogelijk 'goed voelen' en zet vooral in op zo lang mogelijk mee kunnen doen. Daar hoort ook bij dat je je als senior goed kunt verplaatsen, ook als je je rijbewijs hebt moeten inleveren. Er wordt gekeken naar wat mensen zelf kunnen en wat zij redelijkerwijs ook zelf op kunnen lossen. Dit klinkt misschien mooi, maar wat betekent 'goede ondersteuning ' en waar kun je in Laarbeek terecht als je hier vragen over hebt ? In de krant lees je dat je dat gemeenten geen huishoudelijke ondersteuning meer bieden, maar hoe zit dit nu precies? En wat als iemand steeds meer zorgtaken voor zijn partner op zich neemt en het niet meer vol houdt, waar kan deze persoon dan terecht? En als men hulp nodig heb bij het wassen of aankleden, moet de persoon dan naar de gemeente of naar de huisarts?

KBO Beek en Donk heeft de gemeente Laarbeek gevraagd om hier een voorlichting over te geven, zodat senioren in Laarbeek weten waar ze aan toe zijn en weten waar zij terecht kunnen als zij hier vragen over hebben. Een ander onderwerp dat het bestuur van de KBO bij de gemeente heeft aangekaart is het vervoer. Welke vervoersmogelijkheden hebben senioren in Laarbeek nog? Hoe werkt de buurtbus? En wie komt in aanmerking voor een zogenaamd taxipasje en hoe werkt het (CVV-pas)?

Wilt u weten hoe dit allemaal zit, zorg dan dat u erbij bent op 22 juni. De voorlichting start om 14.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur. Wel graag even aanmelden of u aanwezig bent op 22 juni. De voorlichtingsmiddag is gratis en voor alle senioren uit Laarbeek. U kunt zich opgeven tot uiterlijk 18 juni door een eigen geschreven aanmeldstrookje voorzien van naam en adres in te leveren bij Francien Vereijken, Kerkstraat 56 in Beek en Donk, of per e-mail aanmelden via Francien.Vereijken@gmail.com. U mag eventueel best een van uw kinderen of een vertrouwenspersoon meebrengen.