Afbeelding

Drukte bij volkstuinvereniging ondanks coronacrisis

Algemeen

Aarle-Rixtel - Bij Volkstuinvereniging de Koppel in Aarle-Rixtel is het ondanks de Coronacrisis een drukte van belang. Er wordt volop getuinierd. Voorzitter Leo Overmars ziet wel dat een kleine groep tuinders uit voorzorg of omdat ze mantelzorger zijn, thuis blijft, maar de meeste zijn heerlijk aan het planten, zaaien en schoffelen.

In deze tijd van thuis moeten blijven is tuinieren een bezigheid die gewoon doorgaat. We hebben als bestuur de leden wel opgeroepen om zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden en onderling de gepaste afstand van anderhalve meter te bewaren. Leden begrijpen dat. Secretaris Chris van der Rijt: "Regelmatig spreek ik leden op de volkstuin. Zonder uitzondering vertelt ieder zijn eigen verhaal met dezelfde boodschap. De leden zijn blij dat ze op de tuin aan de slag kunnen. Hier kunnen ze op afstand nog de sociale contacten hebben, die ze toch wel missen. Kunnen ze onderling ook weer wat plantjes ruilen en elkaar advies geven/vragen!”

"Voor mij is tuinieren nog een van de weinige dingen die ik kan doen", vertelt een tuinder die al 30 jaar lid is. Zo ook een echtpaar dat samen de tuin doet: Normaal zouden we nu op de camping zitten. Nu komen we hier iedere dag 'vakantie vieren'. Kijk, ik heb vandaag de eerste aardbeien in ons kasje geplukt. Die waren we misgelopen als we naar de camping waren gegaan.” 

Normaal gesproken is het rond koffietijd erg druk onder de overkapping bij het 'Koppelhuuske'. Dat is nu minder het geval. Dat heeft volgens Chris, de secretaris, te maken met spreiding. "Mensen hebben wat extra tijd nu en komen meer verspreid over de dag hun tuinen bijhouden, maar ook vanwege de 1.50-meter-maatregel." Er wordt volgens hem gedoseerd getuinierd op een verantwoorde manier. En dat kan een aantal aanwezige tuinders beamen. "Ik voel me hier heel veilig", vertelt het oudste lid (83 jaar) dat aanwezig is. "We zijn hier niet dicht bij elkaar, terwijl we dat thuis wel zijn. Het is ook goed om in beweging te blijven. Dan word je ook minder snel ziek!"

De voorzitter: "De laatste jaren zijn er veel jonge mensen lid geworden en ik zie regelmatig dat er een of twee kinderen mee naar de tuin komen. “Zijn ze er even uit en kan ik meteen weer een klusje op de tuin doen”, zegt de vader van Vince en Bas. Daar komt Jan: hij is ieder jaar als eerste met zijn zelfgekweekte planten. Vandaag gaat hij tomaten in de kas poten.

Wilt u misschien ook een tuin huren? Er zijn er nog enkele beschikbaar. Bel of mail naar de secretaris! Op www.volkstuindekoppel.nl vindt u een foto-impressie van en verdere informatie over de tuinen.

Afbeelding
Afbeelding