Afbeelding

Duurzame verkoeling in de zomer en verwarming in de winter

Algemeen Duurzaam

Laarbeek - Dat je je huis in de steeds warmer wordende zomers met een airco kunt koelen, is algemeen bekend. Minder mensen weten dat je met diezelfde airco je huis ’s winters ook prima kunt verwarmen. Hoe werkt dat dan? Een airco die als verwarming werkt, 'maakt' zelf geen warmte. Een airco 'verplaatst' alleen maar warmte en is dus een warmtepomp. In de zomer, wanneer de airco een kamer moet koelen, onttrekt deze de warmte uit je kamer en geeft deze af aan de buitenlucht. Door ’s winters de pomprichting om te draaien wordt warmte van buiten naar binnen verplaatst.

Nu zult u wellicht denken “ik wil zo’n lelijke blikvanger hoog aan de muur niet in mijn huis”. Maar dat idee is echt achterhaald. Er zijn tegenwoordig betaalbare airco’s te koop die net boven de vloerplint worden gehangen en die je het beste kunt vergelijken met een strakke radiator.

Rendement boven de 100%
De elektriciteit die nodig is om de koelvloeistof van binnen naar buiten (’s zomers) of andersom (’s winters) te pompen, is de energie die de airco verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld 500 Watt zijn. De warmte die aan je kamer wordt afgegeven, kan in dat geval wel 2000 Watt zijn. De airco verbruikt dan 500 Watt en geeft 2000 Watt warmte. Een rendement van 400% oftewel een zogenaamde COP-factor van 4,0. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de COP-factor bij lagere buitentemperaturen daalt. Ondanks dit lagere rendement blijft het nog steeds interessant om een airco met warmtepomp in te zetten als verwarming. Voor de rekenaars: zolang de COP-factor van de warmtepomp hoger dan 2,7, is de warmtepomp goedkoper in energieverbruik dan een gasgestookte hr-ketel.

Energietransitie
We zullen in de toekomst minder gas gaan gebruiken. Producenten van cv-ketels bieden al hybride (samengestelde) installaties aan waarbij een cv-ketel wordt gecombineerd met een airco, in dat geval vaak een “warmtewisselaar” of “lucht-water-warmtepomp” genoemd, omdat deze het water van de cv verwarmt met warmte uit de buitenlucht. Een hybride cv-ketel bepaalt op basis van de buitentemperatuur wat de gunstigste vorm van verwarmen is: gas (cv) of elektra (warmtepomp/airco). Wanneer we onze losse airco, oftewel lucht-lucht-warmtepomp in de (huis)kamer combineren met een bestaande cv-ketel creëren we als het ware op een simpele wijze een hybride situatie.

Wanneer je de airco ook nog eens combineert met zonnepanelen ben je verzekerd van goedkope stroom voor je airco en draag je bij aan een beter klimaat.

Meer weten of advies nodig? De vrijwilligers van Duurzaam Wonen Laarbeek helpen graag. Kijk op www.duurzaamwonenlaarbeek.nl.