Afbeelding

Duurzaam Wonen Laarbeek: Een eigen zonnepark op je dak

Algemeen Duurzaam

Laarbeek - Het is mooi dat de gemeente Laarbeek medewerking verleent aan initiatieven tot grootschalige opwekking van energie. Uiteraard onder de voorwaarde dat natuur en landschap niet lijden onder de zonne- en windparken en de voorwaarde dat burgers betrokken worden in alle fasen van plan tot realisatie. Op deze manier levert Laarbeek een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.

Maar voor de mensen thuis gaat er letterlijk niets boven zonnepanelen op het eigen dak. Tot voor enkele jaren was het nog zo dat alleen zonnepanelen die naar het zuiden gericht staan een gunstige, korte terugverdientijd hadden. Door de verbeterde technologie en de lagere prijzen zijn daken met een oost-westligging inmiddels ook interessant geworden. In de toekomst kunnen zonnepanelen met een oost-westconfiguratie wel eens nog gunstiger uitpakken. Dit omdat in toekomstige regelingen niet alleen de totale opbrengst belangrijk zal zijn, maar ook een gelijkmatige spreiding van die opbrengst over de dag. En dat zou juist weer voordelen kunnen opleveren voor een oost-west systeem.

Als je besluit om over te gaan tot aanschaf, kijk dan verder dan de dag van vandaag. Bepaal het aantal zonnepanelen dat je aanschaft dus niet uitsluitend op het huidige verbruik, maar probeer vooruit te denken. Ga ik een elektrische auto rijden? De gastarieven worden steeds hoger ten opzichte van die van stroom, zou het daarom niet verstandig zijn de cv-ketel (op termijn) te vervangen door een warmtepomp? Zijn infraroodpanelen in mijn badkamer uiteindelijk niet veel goedkoper en behaaglijker dan een radiator? Meer panelen aanbrengen dan je nu direct nodig hebt, kan dus slim zijn.

Wil je meer weten of wil je graag een onafhankelijk advies? De vrijwilligers van Duurzaam Wonen Laarbeek helpen graag. Kijk op www.duurzaamwonenlaarbeek.nl en mail hen vervolgens gerust voor het maken van een afspraak. Je oriënteren bij het Energiehuis in Helmond is ook de moeite waard. Daar zie je alle duurzame mogelijkheden met concrete producten.