Afbeelding

In gesprek over gemeenschapskracht in Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Wie DeMooiLaarbeekKrant regelmatig leest, ziet hoeveel mooie evenementen er in Aarle-Rixtel worden georganiseerd. De tent waar De Dorpsfeesten werden gehouden, is nauwelijks opgeruimd of men kan al naar een intiem concert in Perron 15, het Kikkerconcert bij de IVN of naar het dorpsontbijt bij de doorkomst van de Roparun. Allemaal evenementen die georganiseerd worden door inwoners die zich vrijwillig inzetten voor het dorp en haar inwoners.

Toch gingen vertegenwoordigers van 14 verenigingen en organisaties uit Aarle-Rixtel op dinsdagavond 31 mei met elkaar in gesprek over de vraag hoe zij hun gemeenschap nog meer kunnen versterken. Deze avond werd georganiseerd door Leo Lucassen en Veronic van Rooij namens Initiatiefgroep Gemeenschapskracht. Aanleiding is de toenemende druk op de zorg door de vergrijzing in Nederland. In 2040 zal het aantal ouderen boven de 75 jaar verdubbeld zijn. Om de druk op personeel, mantelzorgers en budget aan te kunnen, zullen overheid, zorgorganisaties en burgers samen moeten optrekken. Dat vraagt dat wij als burgers meer naar elkaar moeten omzien. Door signalen vroegtijdig op te pakken en vereenzaming te voorkomen, kunnen we samen de zorg een stukje ontlasten. Jong en oud: we hebben elkaar nodig en helpen elkaar. Breder gezien gaat het om de leefbaarheid van het dorp, nu en in de toekomst.

De afgelopen maanden hebben Leo Lucassen en Veronic van Rooij gesprekken over dit onderwerp gevoerd met het Oranjecomité, de Carnavalsvereniging, Kasteel Croy, Mariëngaarde, De Goeikamer, Dorpsfeesten, IVN, De Heemkamer, De Harmonie, Dorpsplatform, OJA, de Ondernemersvereniging, de Dorpsstraat, Snoeperij Jantje en de dorpsondersteuner. Met elkaar verkenden zij wat er speelt in Aarle-Rixtel, waar het dorp sterk in is en wat er nog kan worden verbeterd.

Op Kasteel Croy werd een vervolg gegeven aan deze gesprekken. Met elkaar werden concrete antwoorden gezocht op vragen die spelen: hoe kunnen we nieuwe inwoners meer betrekken bij het dorp? Hoe kunnen we buurten meer met elkaar verbinden? Hoe kunnen we mensen in zorginstellingen meer bij activiteiten in het dorp betrekken? Hoe kunnen verenigingen elkaar versterken en hoe kunnen oud-leden op leeftijd meer bij hun activiteiten aanhaken?

Er werden mooie ideeën geopperd, zoals een wandeling door het dorp voor nieuwe inwoners en kratjes met thermoskan, koffie en kopjes die kunnen worden uitgeleend als men een buurtbijeenkomst wil organiseren. Mariëngaarde nodigde uit om activiteiten te organiseren in hun tuin of jeu de boules-baan zodat bewoners kunnen meegenieten van wat er gebeurt. Mensen in de dagopvang kunnen helpen bij de aankleding van evenementen bij OJA of de Dorpsfeesten. Nancy Laurensse, dorpsondersteuner vanuit LEV, bood haar hulp bij het creëren van verbinding met mensen die zorg nodig hebben.

Daarnaast werden een paar concrete afspraken gemaakt:
- Het organiseren van een netwerkborrel met wisselende samenstelling qua deelnemers en locaties. Doel is om verenigingen met elkaar in contact te brengen en elkaar te helpen. Per keer kan een ander thema besproken worden dat bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid.
- Het uitbreiden van een informatiepakket voor nieuwe inwoners dat persoonlijk afgegeven zal gaan worden: daardoor ontstaat meteen een ‘warm’ contactmoment. Hiervoor zal worden samengewerkt met het Dorpsplatform.

De avond werd afgesloten met een eerste netwerkborrel in de kelder van kasteel Croy. Deelnemers en organisatie waren blij met dit initiatief en de ideeën die werden geopperd. De komende tijd zullen de ideeën en afspraken verder worden uitgewerkt. Meer verenigingen zullen gevraagd worden mee te denken. Conclusie na deze bijzondere avond is dat de wil om samen op te trekken groot is in Aarle-Rixtel: daar zit de kracht van het dorp.