Afbeelding
Foto:

Dorpsplatform bespreekt de actualiteit in Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het Dorpsplatform kwam op maandag 7 november bij elkaar om een aantal zaken te bespreken. Allereerst stelden zich twee nieuwe leden voor die het dorpsplatform mogelijk komen versterken. Fijn om te ervaren dat meer mensen zich betrokken voelen bij het wel en wee van het dorp, wat hard nodig is om de leefbaarheid te behouden en waar nodig te versterken.

Actueel was de inbreng van de verkeersveiligheid van de Beekseweg. Daar zijn, vanaf het dorp gezien, een aantal jaren geleden knotwilgen geplant die nu toch wel een heel grote kruin ontwikkelen, die zelfs voor fietsers een obstakel zijn. Verschillende suggesties voor oplossingen passeerden de revue, maar uiteindelijk werd besloten om deze kwestie in de werkgroep verkeer verder te bespreken en mee te nemen naar de werkgroep verkeersveiligheid van de gemeente Laarbeek. Ook de verkeersveiligheid in de Dorpsstraat en rond de twee basisscholen kwam weer ter sprake. Inmiddels is er contact geweest met de verantwoordelijke wethouder die toch ook de verkeersproblemen rond de scholen zag. Echter, wat ook duidelijk werd, is dat er in de nabije toekomst bouwactiviteiten aan de Heindertweg zullen plaatsvinden. De weg zal daarbij flink wat vrachtverkeer te verwerken krijgen en dat daarom nu aanpassingen doen niet zinvol is. De Dorpsstraat blijft een drukke weg wat mede veroorzaakt wordt door het oneigenlijk gebruik van de auto door inwoners van Aarle-Rixtel zelf en door het vrachtverkeer wat door de straat komt. Een meer doordacht autogebruik zou kunnen bijdragen aan minder overlast.

Een ander belangrijk en actueel punt is de toenemende problemen rond de betaling van de energierekening door inwoners. Een door het Dorpsplatform gehouden enquete onder hun ‘Meedenkers’, de DorpsParticiPanten (DPP-ers), gaf een reactie van een kleine 60 personen, die o.a. vonden dat de gemeente geen geld, maar ondersteuning zou moeten geven aan die mensen en 71% vond dat de er een verruiming moet komen voor gebruikmaking van de voedselbank. Besloten werd om de gehele uitslag te doen toekomen aan de wethouder sociale zaken.

Zo zijn ze met elkaar ook het gesprek aan gegaan om te kijken hoe ze nog beter ontwikkelingen in de samenleving, en die consequenties hebben voor de inwoners, kunnen signaleren en zonodig stappen kunnen ondernemen. En als u nu denkt, daar wil ik wel een bijdrage aan leveren, schroom dan niet om contact op te nemen en kom eens geheel vrijblijvend luisteren bij de vergadering van het Dorpsplatform op de eerste maandag van de maand. U bent van harte welkom. Vanwege 5 december zal deze vergadering verzet worden naar maandag 30 november om 20.00 uur in de Couwenbergh.