Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Henk van Beek ereburger van Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Henk van Beek is maandagavond benoemd tot nieuwe ereburger van Laarbeek. Burgemeester Frank van der Meijden maakte dit bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Aarle-Rixtelnaar Henk van Beek (74) werd verrast met de benoeming terwijl hij het boek in ontvangst nam over 25 jaar Laarbeek, waar hij een van de schrijvers van is. Van burgemeester Van der Meijden ontvang hij de bijbehorende oorkonde en draagspeld, in het bijzijn van zijn familie en mede-ereburgers Wim Daniëls (2019), Wout Tersmette (1995) en Peter Swinkels (2007). “Je bent een ambassadeur voor Laarbeek en Aarle-Rixtel in het bijzonder. Je gebruikt het verleden als uitgangspunt om de toekomst in te kleuren en in balans te houden”, sprak de burgemeester de verraste Van Beek toe.

Heemkunde
Rode draad in het vrijwilligerswerk van Van Beek is de combinatie van heemkunde-cultuurhistorie, monumentenzorg en natuur. Hij is een actief lid van alle drie de heemkundekringen die Laarbeek rijk is en van het IVN Laarbeek. Via rondleidingen en dorpswandelingen brengt hij zijn passie over op een breed publiek. Daarmee draagt hij het kenmerkende van Laarbeek uit over de gemeentegrenzen. Het kenmerkende van Noord-Brabant brengt hij tot over de provinciegrenzen, bijvoorbeeld met het dialectenfestival.

Mede dankzij zijn inbreng zijn mooie initiatieven ontstaan. Hierbij valt te denken aan het omtoveren van het Couwenbergs-kerkje tot een toonbaar en toegankelijk gebouw. Maar recent heeft hij een oude traditie van het Reuzengilde nieuw opgezet en Boel en Nölle groot gemaakt. 

Ale Blie
Van Beek heeft een bijzondere relatie met de gemeente. Samen met enkele actieve Aarle-Rixtelnaren was hij betrokken bij het comité Ale Blie en daarmee aan de wieg gestaan van de gemeente Laarbeek. Ook heeft hij het gemeentewapen en de vlag ontworpen. Daarnaast voorziet hij de gemeente gevraagd en ongevraagd van adviezen. Bijvoorbeeld als lid van commissies en klankbordgroepen bij gebiedsontwikkelingen zoals het Gulden Land, het landschap rond kasteel Croy en de ontwikkeling van de Goorloopzone. De historische kennis van Henk is onmisbaar en maakt plannen beter.

Datzelfde geldt voor zijn rol bij het jubileumboek ‘Trots op Laarbeek’ ter ere van het 25-jarig bestaan. Enthousiast en schijnbaar zonder moeite heeft hij zijn lokale kennis en kunde ingebracht en daarmee de kwaliteit van het boek verhoogd.

Afbeelding
Afbeelding