Afbeelding

Column Martien: Vroeger was een ai een drietenig dier

Algemeen Column

Als u af en toe een kruiswoordpuzzel invult, kan het gebeuren dat u een woord van twee letters moet invullen met als beschrijving ‘dier’ of ‘drietenig dier’. Dan moet u daar ai invullen. Dat is de alternatieve benaming voor een luiaard. De naam ai is de klanknabootsing (met een moeilijk woord ook wel onomatopee) van de roep die dat dier maakt. 

Tegenwoordig wordt ai meestal met hoofdletters geschreven en staat het voor artificiële intelligentie. Dat houdt in dat een computer de taak van de mens overneemt en dat de computer zelf kan denken. Onlangs is daar Chat GPT bijgekomen. Dat is een online tool die onder andere teksten kan schrijven. Bijvoorbeeld op scholen houden leraren zich bezig met de vraag of leerlingen hun teksten zelf nog wel schrijven of dat ze dat door de Chat GPT laten doen. 

Misschien denkt u ook wel dat deze column helemaal niet door Martien van den Heuvel uit Aarle-Rixtel is geschreven, maar door een computer. Ik zal nu niet beweren dat ik wakker lig van die vraag, maar ik heb me wel afgevraagd hoe ik die gedachten de wereld uit kan helpen. Ik kan bijvoorbeeld heel onverwachts over een flottieljeadmiraal beginnen. Axelle kwam onlangs met dat woord op de proppen (op de proppen komen is misschien ook een uitdrukking die een computer misschien niet zou gebruiken). Ze wist niet precies wat dat was. Zoals wel meer woorden in de Zuidelijke Nederlanden komt flottielje uit het Spaans. Het komt van flota (vloot) en dan meer specifiek van flotilla (kleine vloot). 

De flottieljeadmiraal is de laagste admiraalsrang bij de Belgische marine; hij is slechts de baas van de kleinste vloot. Nu kunt u zeggen, ja dat weet een computer ook. Dat is misschien zo, maar als een computer flottieljeadmiraal schrijft, dan komt daar een rood kriebellijntje onder… een teken van Word dat het geen bestaand woord is. En dan zal de computer dat woord allicht niet gebruiken. En dat terwijl ik, als mens van vlees en bloed, geen ene flottielje om dat rode kriebellijntje geef. 

Daarnaast weet ik bijvoorbeeld dat de naam van de band UB40 staat voor Unemployment Benefit, Form 40. Dat is het document dat mensen in het Verenigd Koninkrijk nodig hebben om een werkeloosheidsuitkering aan te vragen. Chat GPT zou allicht over muziek beginnen als je UB40 ingeeft. Ik overduidelijk niet. Rest mij niet veel meer dan hier af te sluiten en u een fijne donderdag te wensen. Maar goed, dat zou AI dan misschien ook wel doen.