Gerrie en Martien van Vlerken.
Gerrie en Martien van Vlerken. Foto: Mark Barten

Mart van Vlerken van café De Stal in Aarle-Rixtel overleden

Algemeen

Aarle-Rixtel - Ruim 53 jaar was hij met zijn Gerrie het gezicht van café De Stal in Aarle-Rixtel. Afgelopen februari draaiden ze nog  ’gewoon’ hun carnaval. Het laatste hoofdstuk van Mart van Vlerken (ook wel bekend als ‘Mart van de Stal’). Afgelopen week overleed hij op 80-jarige leeftijd. 

Bij het vieren van hun gouden jubileum als eigenaren van De Stal traden ze even in het voetlicht in DeMooiLaarbeekKrant, iets wat ze liever niet deden, want het ging hen voornamelijk altijd om het plezieren van hun gasten. ‘We hebben altijd veel gelachen en leuke mensen leren kennen’, zeiden ze toen.

Voor Gerrie en Martien, beiden geboren en getogen in Helmond, was het puur toeval dat ze in 1970 in het kasteleinsvak terecht kwamen. Martien was in die tijd onderhoudsmonteur bij Amstel. Tijdens een personeelsfeestje werd aan zijn vriendin Gerrie gevraagd of zij even mee wilde helpen met tappen. Dat ging haar zo goed af dat ze daarna ook door andere kasteleins werd gevraagd en zo tapte Gerrie in menig Helmonds café. Toen steeds meer kennissen tegen het jonge stel zeiden: “ik snap niet dat jullie niet zelf een café gaan beginnen”, besloot Martien om zijn papieren te gaan halen. Daarna stonden de brouwerijen in de rij en konden zij kiezen uit diverse panden. Gerrie en Martien wilden graag een café met woonhuis. Hun oog viel op een vervallen café van Bavaria in Aarle-Rixtel. “Het was het oudste pand dat we hadden gezien met het meeste achterstallig onderhoud”, vertelde Martien in 2020 aan DeMooiLaarbeekKrant. “Maar het sprak ons aan en we vonden de ligging mooi.”

Ruim 50 jaar lang was De Stal de thuishaven van veel mensen en verenigingen, uit Aarle-Rixtel en ver daarbuiten. Was het eerst vooral een discotheek, later werd deze vervangen door een biljart en konden mensen rustig buurten, biljarten en een kaartje leggen. Wim Daniëls, onder meer columnist voor DeMooiLaarbeekKrant schreef op Facebook zijn gevoel bij het overlijden van Mart. ‘Je hebt van die mensen die een baken in je leven zijn, een houvast, omdat ze er simpelweg altijd zijn. Ik kon een tijdlang op reis zijn, zoals ik eens een heel jaar heb gedaan, maar als ik dan weer terugkwam in Aarle-Rixtel, waren Mart en Gerrie er nog als vanouds, zoals altijd, als een teken dat alles nog goed was en het leven hervat kon worden. ... Namens mijzelf en ongetwijfeld namens velen, een groot dankjewel voor de gastvrijheid die hij samen met Gerrie aan veel mensen geboden heeft, meer dan vijftig jaar lang. Zij gaven het dorp wat een dorp nodig heeft: een gastvrij café dat niet van wijken weet.’ 

Zaterdag is het afscheid van Mart. Hij zal dan ook nog een keer langs zijn thuis, De Stal, komen (rond 12.15 uur), waar mensen voor de laatste keer het glas kunnen heffen op Mart.