Hoofdman Jos van den Heuvel in het nieuwe kostuum.
Hoofdman Jos van den Heuvel in het nieuwe kostuum.

Nieuwe kostuums, vertrouwd blauw

Algemeen

Aarle-Rixtel - Al bijna 700 jaar hoor je ze van verre aankomen. Het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Aarle-Rixtel. Voor velen is het geluid van hun trommels onlosmakelijk verbonden met het beeld van de gildebroeders in hun blauwe kostuums met blauwe vlaggen. Na ruim 70 jaar maken de oude kostuums echter ruimte voor nieuwe pakken die op zondag 7 mei gezegend zijn in de kerk.

Traditiegetrouw vond op de eerste zondag van mei de jaarlijkse Mariaprocessie plaats waarbij het Onze Lieve Vrouwe Gilde vanzelfsprekend ook aanwezig was. Deze keer stond echter niet alleen de Mariaprocessie op het programma, maar ook de inzegening van de nieuwe pakken. De welbekende blauwe pakken met blauwe baret zijn inmiddels bijna onderdeel geworden van het straatbeeld. Toch was het tijd voor verandering. ‘‘De pakken gingen al mee sinds 1949. Toen de pakken aan vervanging toe waren, ontstond de vraag of we hetzelfde ontwerp zouden gaan gebruiken, of een nieuw ontwerp zouden gaan maken. Uiteindelijk viel de keuze al snel op het laatste”, aldus Jos van den Heuvel, voorzitter van het gilde. “We hoorden van enkele potentiële nieuwe jeugdleden dat het gilde ze heel tof leek, maar dat ze niet in het oude pak wilde lopen. Dit nieuwe pak moet daar verandering in brengen.” 

Binnen een mum van tijd werd er een kledingcommissie opgericht. Zij gingen aan de slag met het ontwerpen van een pak. Toen het ontwerp vaststond werd er een proefpak gemaakt om over te stemmen bij de vergadering. “Veel oudere leden moesten toch nog even wennen aan het idee. Zij hebben natuurlijk jaren dezelfde pakken gedragen”, vertelt Jos van de Ven, secretaris van het gilde. “Maar na wat overleggen is er uiteindelijk toch met unanieme stemmen gekozen voor de nieuwe pakken.” De blauwe schut, zoals het gilde in de volksmond ook wel wordt genoemd, verliest gelukkig niet zijn blauwe kleur. De nieuwe pakken bestaan uit een zwarte hoed, pofbroek, witte kousen en een grijze sjerp. De blauwe kleur is duidelijk terug te vinden in de jas. Daarnaast zijn er vrouwelijke kostuums met een rok in plaats van een broek en voor de jeugdleden is er een versie met blauwe jas en een normale zwarte broek. 

Eigenlijk zouden de pakken pas volgend jaar onthuld worden. Dan vindt namelijk het gildefeest plaats op 8 en 9 juni vanwege het 700-jarig bestaan van het gilde. Om nieuwe (jeugd)leden de kans te geven om zich voor deze tijd aan te melden, zijn de nieuwe kostuums en de nieuwe vlag nu al onthuld en ingezegend. “We zijn een vereniging vol gezelligheid, en houden ons bezig met trommen, schieten en vendelen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden, dus iedereen mag contact opnemen”, vertelt Jos van den Heuvel. Het gilde zal het komende jaar nog vaak in hun nieuwe kostuums in de straten van Aarle-Rixtel te vinden zijn.