Toon Thijssen
Toon Thijssen Foto: Joost Duppen

Toon Thijssen koning van het Sint Margarethagilde

Algemeen Foto en Video

Aarle-Rixtel - Het koningschieten bij het Gilde Sint Margaretha vond plaats op zaterdag 19 augustus. Toon Thijssen schoot zich met het 123e schot tot koning.

Om 8.15 uur verzamelde de gildebroeders zich bij de Couwenberg om hun koning Gido van Stiphout thuis op te halen. Daarna vertrokken ze naar de kerk voor zoals gebruikelijk de plechtige viering werd ingezet, vergezeld van het Onze lieve Vrouwe gilde. Op deze dag schoot het gilde voor een nieuwe koning voor twee jaar. De pastor opende de mis en heette iedereen welkom. In deze viering werd de Koningsvogel gezegend en de vijf schutters werden voorgesteld die op deze dag voor het Koningsschap gingen strijden.

Na deze viering werd buiten een vendelgroet gebracht aan het wereldlijk en kerkelijk gezag. Daarna de Prinsenborrel, aangeboden door fam. de Weijer. Na deze plechtigheid vertrok het gilde naar het paviljoen voor de koffietafel, die verzorgd was door de Gildezusters. Ondertussen wenste de Burgemeester de schutters een gebroederlijke strijd toe. Ook een woord van dank aan Harrie van Ganzewinkel, die 65 jaar lid is van het gilde. Harrie werd onderscheiden door Kring Peelland voor zijn 65-jarig lidmaatschap en toegesproken door Hoofdman Theo de Jong, die vol lof was over Harrie omdat hij veel voor het gilde betekent heeft. Ze hopen nog lang van zijn activiteiten te mogen genieten. Ook Ton Swinkels werd onderscheiden voor zijn 50-jarig lidmaatschap door de kring en door het gilde. Ton heeft jarenlang het archief bijgehouden. 

Om 14.30 uur begon de aanvang van de ceremonie. De vogel werd op de boom geplaatst en het gilde trok driemaal om de boom heen. Nadat Hoofdman Theo de jong de groetjes had gebeden met de Gildebroeders werd het koningsvest en het zilveren koningsschild ontnomen van de huidige koning Gido van Stiphout. Daarna werden de schutters aan het publiek voorgesteld: Gido van Stiphout, Toon Thijssen, Henk de Hair, Henk Peters en Tony van Alem. Na de loting werd het eerste schot gelost door Wethouder Van de Berkmortel. Het tweede schot was van de pastor om de vogel van boze geesten te verlossen. De afgaande koning mocht daarna drie keer schieten, waarna de andere schutters op volgorde schoten. Na een half uur werd een pauze ingelast om het geweer te laten koelen en een drankje te nuttigen. Na een rustpauze van 20 minuten werd er verder geschoten en de strijd werd steeds verder opgevoerd door stukken van de Koningsvogel te schieten. Met het 123e schot kwam de vogel naar beneden en was Toon Thijssen de nieuwe koning. Na de officiële plichtplegingen werd er nog gezellig nagepraat. Het was een druk bezochtte en gezellige dag geweest. Het gilde wil iedereen bedanken voor zijn komst en hoopt vele weer terug te zien bij het paviljoen.