De deelnemers 2023 aan het koningsschieten
De deelnemers 2023 aan het koningsschieten

Nieuwe koning en erekoning bij het Sint Servatius Gilde in Lieshout-Mariahout

Algemeen Foto en Video

Lieshout/Mariahout - De ochtenddauw lag nog als een waas over de vendelweide van het gildeterrein toen de gildebroeders van het Lieshoutse gilde zich op 4 september om 8.00 uur verzamelden bij het gildepaviljoen. Traditioneel deze kermismaandag werd er voor een nieuwe gildekoning geschoten door de gildebroeders en om te beginnen werd er opgetrokken naar de residentie van het afgaande koningspaar voor een stevig ontbijt. 

De zonnestralen begonnen al snel aardig ‘sterker’ te worden en het beloofde een zonnige dag te worden. Het gezelschap stapte in de huifkar en er werd naar het Oranjeplein in Mariahout gereden waar de overige gildebroeders zich aansloten. Vanaf dit Oranjeplein trok het gilde op naar de wachtende koning en koningin die ongedurig op de inrit van hun woning stonden te wachten. Na wat toespraakjes en de vendelgroet werd het gilde genodigd voor het ontbijt. 

Daarna werd er vertrokken naar het gemeentehuis in Beek en Donk waar traditioneel de koningswijn werd geschonken. Ook hier weer enkele toespraakjes. Deze keer van burgemeester Frank van der Meijden en van hoofdman Willem van Pelt. Ook de afgaande koning en afgaande erekoning Harrie van de Vossenberg mochten een woord van dank richten tot de gildebroeders. Het ochtendprogramma voor deze dag was begonnen. De foto die bijna een jaar lang achter de bar van het paviljoen heeft gehangen was ingepakt en overhandigd aan het koningspaar Piet en Gerda van der Burgt. Daarna ging het gezelschap terug naar Lieshout en begon de rondgang door het dorp bij de beeldengroep nabij de kruising Ribbiusstraat/ Servaasstraat. Na een bezoek aan het Bavaria Brouwerijcafé, het Dorpshuis en ’t café van Lieshout en niet te vergeten een borrel ten huize van de voorzitter Erik Prinsen en zijn partner Miranda werd er in café de Koekoek een brunch genoten. 

Daarna trok het gilde op om terug te gaan naar het gildeterrein aan de Beemdkant om aan het jaarlijkse koningsschieten te beginnen. Na het vrijen van de schutboom en de wijding van de koningsvogel begon de schietwedstrijd. Het was Peter van der Burgt (op de foto links) die na het 105e schot zijn vader afloste als gildekoning bij het Sint Servatius gilde. Na een korte pauze werd er geschoten om de titel van erekoning en het lukte de Mariahoutenaar Jan Corsten (op de foto rechts) om bij het 78e schot het laatste stukje vogel van de pin te schieten.


Jan Corsten (L) en Peter van der Burgt (R)