Afbeelding
Foto: Mark Barten

Extra inzet tegen vuurwerkoverlast

Algemeen

Laarbeek - Deze maand controleren handhavers, beveiligers en politie extra op het te vroeg afsteken van vuurwerk en het afsteken van illegaal vuurwerk. Naast de samenwerking tussen politie en handhavers, zijn negen medewerkers van een beveiligingsbedrijf ingehuurd om hen te ondersteunen. Het doel is om de inwoners te beschermen tegen overmatig vuurwerkoverlast. Hierbij hoort de oproep om melding te maken van overlast via vuurwerkoverlast@laarbeek.nl, alleen dan kan er opgetreden worden.

Er is weer een speciaal meldpunt in het leven geroepen: vuurwerkoverlast@laarbeek.nl. Via dit meldpunt kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, een melding worden gemaakt. De handhavers krijgen de melding direct binnen en kunnen op deze manier snel en effectief handelen. Dit project betekent dat inwoners van de gemeente Laarbeek tijdens de actiedagen niet alleen bijzondere opsporingsambtenaren (herkenbaar en onherkenbaar) of politieagenten, maar ook beveiligers met toezichthoudende bevoegdheden tegen het lijf kunnen lopen. Een unieke samenwerking die de gemeente Laarbeek noodzakelijk acht in de aanpak van illegaal vuurwerk.

De regels voor het afsteken van vuurwerk
Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 2023 18.00 uur tot 1 januari 2024 02.00 uur. Een uitzondering hierop is er voor kindervuurwerk. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes. Naast deze regel is het sinds 2020 een algemeen verbod op knalvuurwerk, knalstrengen, enkelschotsbuizen en vuurpijlen. Mocht je worden betrapt door handhavers of de politie, dan riskeer je een boete. Deze is €250,00. Jongeren onder de 18 jaar kunnen een alternatieve HALT straf krijgen. Naast regels voor vuurwerk zijn er ook regels voor carbidschieten. Dit is helemaal niet toegestaan.