Afbeelding
Foto: Martin Prick

Buurtkamer in Zonnetij nu van een Aarle-Rixtelse stichting

Algemeen

Aarle-Rixtel - De buurtkamer in ‘Zonnetij’ en de bijbehorende activiteiten worden voortaan geregeld via de stichting Buurtkamer Zonnetij in plaats van De Zorgboog. Dinsdag ondertekenden de vier partijen; de nieuwe stichting, de Zorgboog, woCom en gemeente Laarbeek de gezamenlijke samenwerking.

In de buurtkamer van Zonnetij vinden allerlei zaken plaats. Mensen kunnen hier deelnemen aan diverse activiteiten, zoals bridgen, gymnastiek en creamiddag. De buurtkamer is in het Aarle-Rixtelse uitgegroeid tot een mooie plaats om in contact te komen met andere bewoners, maar ook met mensen van buiten het wooncomplex. Oorspronkelijk stond deze huiskamer onder verantwoordelijkheid van de gemeente, de WoCom en De Zorgboog. Tot het moment van ondertekening van het document was het vooral De Zorgboog, via wie alles moest lopen. Of het nu een activiteit was die moest plaatsvinden of de energierekening, alles moest via De Zorgboog worden geregeld.

Op eigen benen
“Jaren geleden”, Wil van de Laar van de Zorgboog weet al niet meer hoeveel, “kwam ik hier binnen en er stonden kapotte stoelen en het behang hing van de muur. Erg uitnodigend was het niet voor de bewoners. De keuken was niet in orde.” Samen met de gemeente en WoCom heeft de Zorgboog het voortouw genomen de gemeenschapszin wat ‘aan te jagen’ door de buurtkamer van een fatsoenlijke inrichting te voorzien en netjes aan te kleden, zodat het uitnodigt om activiteiten te ondernemen. “En dat is zéér goed gelukt. Ik kom er vaak en met veel plezier en het is hier altijd vol!”, verklaarde een enthousiaste zorgbestuurder. Het concept is landelijk bekend geworden in en er is veel belangstelling vanuit diverse instellingen om het voor hun situatie over te nemen. “De Zorgboog houdt nog even de vinger aan de pols bij Zonnetij en laat de stichting langzaam steeds meer op eigen benen staan”.

Buurten
Jan Dekkers is nu voorzitter van de nieuwe stichting, waarbij zoveel mogelijk is losgekoppeld van De Zorgboog. Dat wil zeggen, dat de stichting de gelden gaat beheren en de inkopen doet. “Natuurlijk moesten we regelen hoe het onderhoud aan de binnen- en buitenkant moest worden betaald. Welk gedeelte is voor rekening van de gemeente, welk deel valt misschien onder WoCom en welk stuk is van de Zorgboog. Het was een heel gezoek, maar uiteindelijk hebben we alles uitgezocht en is het voor alle partijen duidelijk hoe zaken geregeld gaan worden.” Doel van de stichting is om de interactie tussen bewoners en omwonenden nog beter te maken. Vooral ook het betrekken van de middenstand in de Laarbeekse kern is een goed middel. Het brood komt nu uit de buurt in plaats van via een leverancier die ver weg door de Zorgboog is uitgekozen. Dat van de buurtkamer al gretig gebruik wordt gemaakt, valt op als de diverse woordvoerders hun ‘verhaaltje’, zoals Jan Dekkers dat uitdrukte, willen doen. Het buurten gaat gewoon door, wel of geen bestuurders, die ergens bij stil willen staan!

Afbeelding
Afbeelding