Afbeelding
Foto:

De Ekkermuzikanten hebben hun laatste noot geblazen

Algemeen

Beek en Donk - Al enige tijd was de toekomst van de Ekkermuzikanten onzeker. Het grote probleem was de bezetting om een eventueel optreden te verzorgen. Doorgaan met alleen de oefenavond was geen optie. Na het wegvallen van wederom twee muzikanten was de knoop zo doorgehakt. Zo komt er na een periode van 38 jaar met elkaar muziek maken een einde.

In 1986 werd op een barbecue van Buurtvereniging De Oude Toren het idee geopperd om een buurtkapel op de richten. De mensen van het eerste uur waren Piet Diender en Rummy Jansen. Vermeldenswaard is dat Piet Diender, de dirigent van het eerste uur, nog steeds de dirigent is geweest. Zo ontstond er een mix van gegadigden van leken op het gebied van een instrument bespelen en enkele ervaren muzikanten. Onder de leden waren ook verschillende echtparen.

In 1987 werd voor het eerst naar buiten getreden tijdens de optocht van carnaval. Het repertoire bestond toen uit slechts vijf nummers. Inmiddels bestaat de muziekmap uit meer dan 100 nummers. Vele optredens werden in al die jaren verzorgd in binnen en buitenland. Zo werden er diverse uitstapjes gemaakt naar o.a. Duitsland en Frankrijk. Ook waren de Ekkermuzikanten het ‘huisorkest’ van Gasterij De Regt. Bij de gehandicapten waren zij een graag geziene gast. Op het Carat paviljoen in Helmond werd vele jaren een optreden verzorgd.

Het seizoen werd jaarlijks afgesloten met het ‘sorry concert’ op het Wethouder Notenplein als vergoeding voor de ‘geluidsoverlast’ die ze veroorzaakten tijdens de repetities. Bij het 5-jarig jubileum werd het eerste Ekkerfestival georganiseerd in Café/zaal van de Burgt. Jaarlijks werd op de eerste zondag van november dit festival gehouden. Na dit eerste festival zouden er nog 29 volgen, tot corona roet in het eten gooide. Daarna is er geen festival meer georganiseerd. Tijdens een van de festivals werd muzikale leider Piet Diender verrast met de vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek. De periode Ekkermuzikanten zal worden afgesloten met een afscheidsfeest voor de leden, waar door het bestuur nog een invulling aan wordt gegeven.