Afbeelding

Raad kiest Floreffeplein als supermarktlocatie in Lieshout

Bouwen & Wonen

Laarbeek - Er komt definitief geen supermarkt op de Heuvel in Lieshout. Het Floreffeplein is aangewezen als de meest geschikte locatie voor een toekomstbestendige supermarkt in het dorp. De Laarbeekse gemeenteraad stemde met zeventien stemmen voor en twee tegen (CDA) voor dit plan van het college van burgemeester en wethouders.

‘Het kan niet zo zijn dat een commerciële partij de planologische toekomst van een dorp bepaalt, dat is aan de gemeenteraad’, met die woorden nam wethouder Ron van den Berkmortel donderdagavond afstand van de brief die supermarktketen Jumbo en vastgoedontwikkelaar Rialto stuurden naar de gemeenteraad. Daarin stellen zij dat een verhuizing van de Jumbo naar het Floreffeplein financieel en ruimtelijk niet haalbaar is. “Het vertrekpunt in dit proces was een toekomstbestendige supermarkt voor Lieshout. De huidige locatie is geen optie vanwege diverse vraagstukken. Uit het doorlopen proces blijkt dat het Floreffeplein de meest geschikte locatie is. De brief verandert niets aan het doorlopen proces en de conclusies. Voorkeur blijft verhuizing naar het Floreffeplein. Als partijen dat niet willen of kunnen, leiden er ook andere wegen naar Rome.” 

Met die woorden kreeg de wethouder het merendeel van de gemeenteraadsleden achter zich tijdens de raadsvergadering, waarin besloten werd over de volgende stap in de centrumontwikkeling van Lieshout. Het CDA stelde dat de brief van Rialto en Jumbo aanleiding was om het het raadsvoorstel in te trekken en achter de schermen door gewerkt zou moeten worden aan de financiële uitwerking en breder gekeken zou moeten worden dan het huidige voorstel. Andere partijen gingen hier niet in mee, ook niet na het aanhoren van insprekers van Rialto (Ilona Janssen) en Jumbo (bij monde van ondernemer Albert van den Bogaard). “De optie voor de Heuvel is onterecht en veel te snel van tafel geveegd. Ongefundeerd is het aantal locaties voor de supermarkt van vier naar één teruggebracht”, gaf Janssen namens Rialto aan. “Onze mening telt niet, maar wel die van onze klant en hun klanten. Onderzoeken wijzen uit dat er geen onoverkomelijke knelpunten zijn op de Heuvel, dat geldt op het Floreffeplein wel naar onze mening.”

Albert van den Bogaard: “Vier weken geleden kreeg ik te horen dat we naar het Floreffeplein moeten. Daar komen dan drie tot vier vrachtwagens per dag, met een school in de buurt. Ik ben daar erg huiverig voor. Een toekomstbestendige supermarkt gaat niet gerealiseerd worden op het Floreffeplein. Daar zie ik geen kans om te stijgen in de omzet in deze huidige, moeilijke markt. Of de supermarkt wel/niet op de Heuvel moet komen, dat laat ik in het midden. Denk goed na voordat je de deur definitief dichtgooit, het kan maar een keer goed ingevuld worden”, legde hij de raadsleden voor. De supermarkteigenaar gaf ook nog aan hij de afgelopen jaren officieel niets meer vernomen heeft van de gemeente. Dat wethouder Van den Berkmortel in een reactie op de brief aangaf mogelijkheden te zien voor een andere supermarkt, als Jumbo niet mee wel werken, stoorde hem ook. “Het doet pijn om een andere supermarktformule te horen. Ik hoop dat dit een slip of the tongue is van de wethouder. Het is niet hoe wij de samenwerking zien. Wij willen graag met goed overleg het beste voor Lieshout.”