De noordflank van de Heuvel, waar zo'n 20 woningen moeten komen en een horecagelegenheid. Rechts het pand van de Concurrent dat inmiddels is gekocht door de gemeente.
De noordflank van de Heuvel, waar zo'n 20 woningen moeten komen en een horecagelegenheid. Rechts het pand van de Concurrent dat inmiddels is gekocht door de gemeente.

Vertraging voor centrumontwikkeling Lieshout

Bouwen & Wonen

Lieshout - Eigenlijk was het de bedoeling dat de gemeenteraad einde van dit jaar een definitief besluit zou gaan nemen over de plannen voor de centrumontwikkeling van Lieshout. Deze hebben nieuwe vertraging opgelopen zodat nu de verwachting is dat in april 2024 de gemeenteraad hierover kan gaan beslissen.

Waarom het langer duurt voordat de gemeenteraad een besluit kan nemen? Dat heeft volgens het college van burgemeester en wethouders verschillende redenen. Als eerste heeft het te maken met de nieuw te ontwikkelen horecalocatie op de Heuvel (als vervanging van de Koekoek). Men verwachtte dat Swinkels Family Brewers (Bavaria) hier een rol in ging spelen, maar de directie van de Lieshoutse brouwer heeft aangegeven voor zichzelf geen rol hierin te zien. Bavaria is wel bereid de parkeerplaats (rechts van het oude Rabobank-pand) te verkopen aan de gemeente om de plannen niet dwars te zitten. 

Zowel Stichting Plan Lieshout als het college geloven nog steeds dat een grandcafé op die plek levensvatbaar is en samen met ontwikkelaar Rialto wordt nu gesproken over de realisatie en invulling van het beoogde horecapand.

Verhuizing supermarkt en woningbouw
Ook de verhuizing van de supermarkt naar Dorpsstraat 1-3 wordt nog altijd onderzocht. Waar het eerst de bedoeling was dat de supermarkt op het Floreffeplein zou komen, wordt nu een plan van Kragt Vastgoed Ontwikkeling onderzocht voor een supermarkt op Dorpsstraat 1-3. Tevens wordt daarbij bekeken de herontwikkeling van de huidige Jumbo-locatie aan de Dorpsstraat. Daar zouden dan woningen moeten worden gebouwd. Het gaat dan om de parkeerplaats (eigendom gemeente) en de grond van de Jumbo (eigendom Rialto). Inmiddels is men ook in gesprek met een aantal eigenaren van percelen grond tot aan het Tiendpad om te bekijken of een gedeelte van de achtertuinen bij het plangebied voor de woningbouwontwikkeling kan worden betrokken. Ook vergen de onderzoeken naar de mogelijke verhuizing van de Jumbo naar de Dorpsstraat langer tijd.

Inmiddels is ook bekend geworden dat de gemeente naast de Heuvel 7 ook het pand van de Heuvel 6 heeft gekocht. Hier huist nu nog fietsenwinkel de Concurrent, die op 22 december voor het laatst open zal zijn. 

Eerste gesprekken van 2017
Al vanaf 2017 wordt er gesproken over de herontwikkeling van de Heuvel in Lieshout. Er was een plan, met de verhuizing van de Jumbo naar de Heuvel en daarboven appartementen. Dit plan droeg echter niet de goedkeuring van veel inwoners van het dorp. Plan Lieshout stond op en samen met de gemeente en andere partijen werd gekeken hoe het centrum van Lieshout wél toekomstbestendig gemaakt kan worden en op de Heuvel een zogenaamd ‘beleefplein’ kan ontstaan.

Dit leidde tot nieuwe plannen, die minder weerstand moesten oproepen. Op de noordkant van de Heuvel (onder meer de plek van nu het oude Rabobank-pand) moeten nu een twintigtal woningen komen, met plek voor horeca. Op de plek waar nu de Jumbo staat komt woningbouw (30 woningen) en het was de bedoeling dat op het Floreffeplein (nu een groenstrook waar ook jaarlijks de kermis staat; de kermis heeft een plek gekregen op de Heuvel) moest een nieuw pand voor de supermarkt komen. Inmiddels is dat laatste plan dus weer gewijzigd en wordt gekeken naar een supermarkt op Dorpsstraat 1-3. 

Dorpsstraat 1 en 3 in Lieshout