Afbeelding

IVN Laarbeek houdt lezing en publiekswandeling

Dier & Natuur

Laarbeek - Twan van Alphen van de Bosgroep Zuid-Nederland houdt op donderdag 18 januari 2024 een lezing over de invloed van het klimaat op de bossen. Deze lezing begint om 20.00 uur in IVN-Gebouw De Bimd aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel en duurt tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

Kunnen bossen beter voorbereid worden op een toekomst met klimaatsverandering? En welke rol kan het bos vervullen in het temperen daarvan? Het bos-ecosysteem wordt inmiddels nadrukkelijk geconfronteerd met een klimaat dat opwarmt. Denk aan de droogte in het voorjaar, die zeker op zandgronden grote impact heeft. De complexe gevolgen van klimaatopwarming leiden tot onvoorziene effecten op boomsoorten. Soms zie je boomsoorten uitvallen vanwege beperkte droogteresistentie zoals bij de beuk. Of bomen verzwakken en sterven alsnog af door ziekten en aantastingen. Veel bossen worden gedomineerd door één boomsoort, vaak grove den, douglas, eik of beuk. Deze uniforme bossen zijn kwetsbaar en worden dan snel aangetast door schimmels en insecten. Ook de vele greppels en sloten die water afvoeren, versterken de verdroging.

Maar bossen spelen ook een essentiële rol als het gaat om het temperen van de klimaatverandering, die mede wordt veroorzaakt door broeikasgassen zoals CO2. Bomen leggen CO2 vast en produceren zuurstof. Ook dit aspect komt aan de orde in deze presentatie. De belangrijkste sleutels voor herstel liggen dan ook bij water, bodem en een diversiteit in soorten. Een leerzame lezing!

Publiekswandeling ‘t Gerecht
Op zondag 14 januari leiden gidsen van IVN Laarbeek u voor een publiekswandeling door de bossen van ‘t Gerecht, ‘t Lijnt en de Hei, in het noorden van de gemeente Laarbeek en het aansluitende gebied van de gemeente Meierijstad. De wandeling begint om 10.00 uur aan het einde van de Schaapsdijk te Mariahout, voorbij de boerderij op nr. 1, 5738 RR Mariahout, bij het begin van het bosgebied en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Het natuurgebied heet zo omdat vroeger op het driedorpenpunt een galg stond. Vóór het jaar 1800 werden daar vonnissen voltrokken. Er liggen ook resten van een grafheuvel uit de bronstijd (2000-800 v.Chr.). Oorspronkelijk was het een nat heidegebied, dat eind 19e eeuw werd ontgonnen. De rest werd beplant met op rabatten aangelegd bos. Vele soorten planten en bomen komen hier voor, onder meer dubbelloof (een varensoort), de Servische spar, de reuzenzilverspar en de Weymouthden, bekend om zijn kegels met heerlijk geurende hars. De bossen worden beheerd door Brabants Landschap. Zij laat het dode hout liggen, goed voor insecten, maar waardoor dieren als reeën, eekhoorns en vossen zich er goed thuis voelen. Maar ook vogels zoals boomkruiper, boomklever, kuifmees, goudhaantje, winterkoninkje en diverse soorten spechten kun je er waarnemen. Op de graslanden kunnen in de wintertijd kramsvogels foerageren.