Groot hoefblad
Groot hoefblad Foto: Kieknou

Ga met IVN Laarbeek mee naar de Ruweeuwsels

Dier & Natuur

Laarbeek - Ieder jaar kun je in het vroege voorjaar met gidsen van IVN Laarbeek meewandelen in de Ruweeuwsels, een natuurgebied in Lieshout. Dit jaar is de wandeling op zondag 17 maart, van 10.00 tot 12.00 uur. De gidsen wachten op je bij Sluis 5, Achterbosch, Lieshout.

De Ruweeuwsels zijn vooral bekend om de prachtige tapijten bosanemoon en speenkruid in het vroege voorjaar. Maar als je bij Sluis 5 in Lieshout wacht tot iedereen er is, let dan eens op de kanaalkant. Daar zie je een van de mooiste voorjaarsbloeiers, het groot hoefblad. Nog voor het immense blad zich ontwikkelt, komen uit de wortelstokken de prachtige paarse bloemen tevoorschijn. Het blad komt aan het einde van de bloei uit de grond. Het kan wel een meter lang worden. In de Middeleeuwen noemde men de plant ‘filiae ante patrem’, de dochters (bloemen) komen voor de vader (blad) tevoorschijn. Een minder vriendelijke naam is ‘allemansverdriet’, omdat hij door de lange wortelstokken lastig te verwijderen is. Maar waarom zou je zo’n prachtige plant die het einde van de winter een beetje kleurrijk maakt nu toch verwijderen? Groot hoefblad hoort tot de familie der composieten ofwel samengesteldbloemigen. Iedere bloem bestaat uit een groot aantal kleine bloempjes. Het groot hoefblad is tweehuizig, dat wil zeggen dat je planten hebt met alleen mannelijke bloemen en planten met alleen vrouwelijke bloemen. De bestuiving gebeurt door insecten, die aangetrokken worden door de nectar. Groot hoefblad is dus niet alleen prachtig maar ook heel nuttig voor het insectenleven. 

Natuurlijk zijn er in dit weelderige broekbos ook veel vogels te zien of te horen. Als je geluk hebt, wordt je betoverd door de roep van de zwarte specht. Nu de bomen nog niet in blad staan, klinkt die roep door het hele bos. Zijn neefje, de kleine bonte specht, zul je wellicht ook hoog in de bomen zien De tjiftjaf is al terug uit het zuiden, overal hoor je hem, zijn territorium is maar klein. Misschien is zelfs een vroege zwartkop waar te nemen. Die komt namelijk steeds vroeger terug van zijn winteradres. Bijzonder in dit bos is de grote dassenburcht. Kortom, trek op zondagochtend 17 maart je wandelschoenen aan en ga mee!